NULTI SPOMENIK KULTURE

Pročelje osječkog HNK obnavlja se nakon 150 godina

09.08.2012 u 14:46

Bionic
Reading

Obnova pročelja osječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta, u koju će biti uloženo oko 2,5 milijuna kuna, a trebala bi završiti 2014., prva je nakon izgradnje tog kazališta 1865. godine.

Po riječima intendanta Božidara Šnajdera, postavljene su skele i obavlja se sondiranje zgrade s koje će potpuno biti uklonjene sve boje do opeke, a nova boja bit će ista kao original iz doba izgradnje. To će utvrditi stručnjaci jer je zgrada pod zaštitom kao nulti spomenik kulture, rekao je u razgovoru za Hinu Šnajder.

Objasnio je kako će se obaviti i temeljita obnova i rekonstrukcija "drvenarije", ulaznih vrata, prozora te balkona od mramora. Sada je prekriven bojama, no sve će biti uklonjeno i vraćeno u prvobitni izgled. Za istraživačke radove izdvojeno je oko sto tisuća kuna.

Dogovoreno je financiranje kompletne obnove pročelja za 2,5 milijuna kuna, s tim da će Ministarstvo kulture osigurati 50 posto novca, a po 25 posto osigurat će osnivači - grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Ove godine to je ministarstvo osiguralo prvih 400 tisuća kuna, a isto toliko grad i županija.

Šnajder je rekao da će se istodobno obnavljati pročelje dijela zgrade u sklopu Hrvatskoga narodnog kazališta koji je od 1998. u najmu McDonaldsa.

Također je rekao kako s vlasnikom pregovaraju o finaciranju obnove te je izrazio nadu da tu neće biti problema, ali, dodao je, ako se vlasnik ogluši na te zahtjeve, morat će to rješavati pravnim putem budući da je riječ o dijelu zgrade koja je spomenik kulture nulte kategorije.