u travnju

'Pristup' festivalu Brdo knjiga u knjižnicama grada Zagreba

04.04.2024 u 15:10

Bionic
Reading

Organizatori trećeg festivala Brdo knjiga pozivaju Zagrepčane na program Pristup Brdu knjiga u travnju. Program je ujedno i najava skorog trećeg festivala knjiga i planina, a odvija se uz potporu Grada Zagreba i u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba

Radionice za djecu, izložbe, predstavljanja knjiga, razgovori o planinama i edukativna predavanja o sprezi čovjeka i prirode – sve to čeka Zagrepčane u četiri gradske knjižnice od 9. do 24. travnja.

Prvo događanje planirano je za utorak 9. travnja u knjižnici Savski Gaj: tamo će od 10 sati Gordana Lukačić, spisateljica za djecu, održati interaktivnu radionicu 'Šumom šetam, nikome ne smetam – knjigu čitam, za prirodu pitam'. Gordana u tome ima puno iskustva, a slikovnice i knjige za najmlađe koje objavljuje odišu vedrinom. Edukacija, zabava i puno zajedničkog maštanja za male ekologe i knjigoljupce je zajamčena.

U utorak 16. travnja u knjižnici Vladimira Nazora (centar, Ilica) organizirana su čak tri događanja: od 18:00 likovna umjetnica i visokogorka Jelena Martinović poziva na priču o 'Tirkiznoj božici'. Inspiracija joj je knjiga 'Priče o neustrašivim hrvatskim ženama', zbirka portreta 50 žena koje su slijedile svoju strast u raznim sferama javnog djelovanja. Jelena će s publikom – u koju posebno poziva djevojčice - podijeliti svoju strast za 8.188 metara visokim himalajskim vrhom Cho Oyu, što na tibetanskom jeziku znači Tirkizna božica. U njezinu slučaju ta strast kao rezultat ima impresivne slike i uspomene.

U 19:00 na istom mjestu bit će otvorena izložba fotografija 'Susreti divljine' Slavena Reljića. Pokazat će nam intimu dubokih, dalekih šuma i divlje životinje uhvaćene foto-aparatom zaštitara prirode, terenskog znanstvenika i čovjeka kojemu su dugi boravci u prirodi dio posla.

Od 19:15 slijedi razgovor zanimljivo nazvan 'O medvjedima i ljudima'. Novinar i pisac Milan Majerović-Stilinović tom će zgodom predstaviti drugu knjigu, roman 'Srce mog medvjeda', čija je radnja smještena u Gorski kotar. Slaven Reljić, voditelj projekta praćenja populacije smeđeg medvjeda u RH održat će predavanje o terenskom radu na zaštiti te velike zvijeri. Dvojac će s publikom podijeliti i zajedničko iskustvo otkrivanja i evidentiranja aktivnog medvjeđeg brloga na području NP Risnjak prošle godine.

U četvrtak 18.4. u 19 sati u knjižnici Vjekoslava Majera (Zapruđe), publicist brojnih planinarskih vodiča i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar će u razgovoru s Milanom Majerovićem-Stilinovićem (autorom zbirke kratkih priča 'Što sam naučio na planini') publici približiti 'Hrvatsku književnost u gojzericama'. Razgovor kojemu je povod 150 godina organiziranog planinarstva u zemlji publiku će podsjetiti ili upoznati s nekima od naših najzanimljivijih književnih djela nadahnutim planinama – od prvog romana, Zoranićevih 'Planina' iz 16. stoljeća do novijih naslova.

U knjižnici Bogdana Ogrizovića u centru grada, u srijedu 24. travnja u 19 sati tema razgovora je 'Velebit kao inspiracija'. U njemu će sudjelovati pisac Edo Popović, čije su knjige 'U Velebitu', 'Čovjek i planina' ili 'Priručnik za hodače' nezaobilazno štivo ljubitelja planinskih staza. Arheolog Stašo Forenbaher je ko-autor knjige 'Starim cestama preko Velebita'. Uz oca Sergeja, pisca knjiga 'Iz velebitskog dnevnika' i 'Velebit i njegov biljni svijet', i sam je je postao dobar poznavatelj naše najveće planine, kao i jedan od 'glavnih likova' očeva nostalgičnog dnevnika. I o toj će važnoj knjizi biti riječi: uz Edu i Stašu, čeka nas prava velebitska delicija od druženja.

Pristup Brdu knjigu u Zagrebu je i ove godine osmišljen kao samostalan kulturni program za sve generacije, spoj raznih umjetnosti s pozivom na posjet planinama i knjižnicama. Ujedno i poziv Zagrepčanima na treći festival Brdo knjiga, koji će se održati od četvrtka 16. do nedjelje 19. svibnja 2024. godine u Samoboru i Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Organizator festivala je izdavačka kuća Libricon iz Zagreba.

Više informacija: https://brdoknjiga.com/