posljednja želja autora

Prijatelj parnim valjkom uništio neobjavljene romane pokojnog Terrya Pratchetta

31.08.2017 u 06:20

Bionic
Reading

Hard disk na kojem su se nalazila neobjavljena djela britanskog pisca Terry Pratchett nepovratno je uništen parnim valjkom, prema želji samoga autora koji je preminuo u ožujku 2015.

Na tradicionalnom godišnjem sajmu parnih strojeva u Dorsetu, Engleskoj, retro parni valjak marke John Fowler & Co., pod imenom Lord Jericho, pregazio je hard disk na kojemu je bilo sve što Terry Pratchett nije objavio. Pisac humoristične fantastike umro je 2015., nakon duge borbe s Alzheimerovom bolesti.

Njegovi prijatelji, među ostalima i pisac Neil Gaiman, tada su Timesu otkrili kako je Pratchett htio da 'sve na čemu je radio prije smrti uklone s njegova računala, potom stave nasred ceste i puste da preko toga prijeđe parni valjak'.

Uništavanje je obavljeno pred izložbu 'Terry Pratchett: HisWorld', koja se otvara u rujnu u Salisburyu. Pregaženi hard disk bit će dio njenog postava.

Pratchett je bio jedan od najprodavanijih engleskih autora 90-ih godina, a prodao je i preko 85 milijuna knjiga diljem svijeta. Najpoznatiji je po serijalu humoristične fanatastike 'Discworld' koji čini više od 40 knjiga, a tijekom karijere napisao ih je više od 70.

Unatoč bolesti koju su mu dijagnosticirali 2007. godine, Pratchett  je nastavio s pisanjem. Svoju posljednju knjigu iz serijala završio je i objavio 2014.