U 66. GODINI

Preminuo poznati pisac Terry Pratchett

12.03.2015 u 16:51

Bionic
Reading

Terry Pratchett, poznati engleski pisac humoristične fantastike, preminuo je u 66. godini života, piše Telegraph

Sir Terence David John Pratchett, najpoznatiji po svome serijalu Discworld, bio je jedan od najcjenjenijih britanskih autora.

Karijeru je započeo kao novinar, a tijekom intervjua s Peterom Banderom van Durenom, stručnjakom za britansku heraldiku, u to vrijeme suvlasnikom male izdavačke tvrtke, spomenuo je da ima dovršen rukopis, 'The Carpet People' (Ljudi iz saga). Bander van Duren i njegov poslovni partner, Colin Smythe, objavili su knjigu 1971. A ostalo je povijest.

Nekoliko je romana ovog kultnog autora njegov velik fan i čest suradnik Stephen Briggs preradio u kazališne drame, a mnoge od njih su i objavljene. Larry Finlay, direktor Transworld Publishersa, kazao je: 'Svijet je izgubio jednog od svojih najbritkijih umova.'


Pratchett se hrabro nosio s Alzheimerovom bolesti, a preminuo je u svome domu, okružen članovima obitelji. Nastavio je pisati i nakon što mu je dijagnosticirana bolest. Svoju posljednju knjigu, novi roman iz serije Discworld, završio je u ljeto 2014, prije nego je podlijegao završnoj fazi bolesti, objavio je Telegraph. Ovaj osebujni autor rođen 28. travnja 1948. u Beaconsfieldu, objavio je više od 70 naslova.