simbolične cijene

Umjetnički paviljon slavi 123. rođendan prigodnim marketom

14.12.2021 u 09:04

Bionic
Reading

Iz Umjetničkog paviljona najavljuju da će građani moći po simboličnim cijenama moći kupiti izdanja njihovih kataloga, kao i dio suvenirskog programa

Umjetnički paviljon, još uvijek zatvoren zbog posljedica potresa, najavljuje za srijedu, u povodu svoje 123. obljetnice rođendanski Advent Market ispred zgrade.

Iz Umjetničkog paviljona najavljuju da će građani moći po simboličnim cijenama moći kupiti neka od izdanja njihovih kataloga, kao i dio suvenirskog programa Umjetničkog paviljona (majice, šalice, olovke).

Market traje od 11 do 13 sati, a svaki kupac dobit će i prigodan dar.

Iako zatvoren zbog saniranja štete, Umjetnički program djeluje virtualno i ispred same zgrade - posljednja ovogodišnja izložba u ciklusu Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona predstavlja do 19. prosinca impresivnu ambijentalnu skulpturu kipara Nevena Bilića.

Neven Bilić je poznat po modularno oblikovanim skulpturama od poliesterske mase, kompleksne i razgranate strukture s apliciranim reljefnim ornamentom (Monstrance) koje se temelje na oblikovnom načelu repeticije s potencijalom beskonačnog protezanja.

Kako se napominje u tekstu o izložbi, autor u svom radu eksperimentira s različitim vrstama sintetskih materijala te nastoji pronaći optimalan tehnološki postupak realizacije djela. Bilićeve skulpture djeluju kao da izrastaju iz neke organske razine, ali istovremeno nose jak artificijelni, konstruirani pečat.

Ti serijalni i nadogradivi radovi, s izraženom arhitektonskom crtom, postaju autorovim zaštitnim znakom, dodaje se.

Na platou ispred Umjetničkog paviljona pod nazivom 'Veliki Muntius' izložio je jednu od ulančanih skulptura koja će svojom strukturom obuhvatiti i sam ulazni dio Paviljona te povezati zgradu s eksterijerom u kojem se program održava.