u 103. godini

Preminuo je doajen Francuske akademije René de Obaldia

27.01.2022 u 23:28

Bionic
Reading

Pisac, pjesnik i dramatičar Rene de Obaldia umro je u četvrtak u 103. godini, priopćila je Francuska akademija, koje je bio doajen i član od 1999.

Rođen je 1918. u Hong Kongu. Bio je pjesnik i dramski pisac, a netom prije stotog rođendana objavio je djelo 'Životni biseri' (u nakladi Grasset) u kojemu ističe poslovicu: 'Da bi postao stogodišnjak moraš početi rano'.

Majka mu je bila Francuskinja, a otac Panamac, diplomat u kineskom gradu pod britanskom kontrolom. Oca nije upoznao jer se majka razišla s njim odmah nakon njegova rođenja i vratila se s njim u Francusku.

U Drugom svjetskom ratu je bio zarobljen, a poslije se kao pisac bavio raznovrsnim temama. Odlikovao se britkim humorom.

U 1960-im i 1970-im je bio među najvećim dramskim piscima. Svojim je opusom stekao svjetski ugled, napose djelima poput 'Gospodina Klebsa i Rosalie', budućnosne tragikomedije, koja je prevedena na hrvatski kao i 'Koljenka', a bile igrale su se u Zagrebu u kazalištu Gavella i Teatru ITD.

Godine 1978. se politički angažira protiv komunističkog bloka kao član Odbora intelektualaca za Europu sloboda, uz mnoge pisce, umjetnike i intelektualce pod vodstvom filozofa Raymonda Arona. No svoja je stajališta rijetko iznosio u javnosti.

Smrću Renea de Obaldije ostaje upražnjeno šest od 40 mjesta u Francuskoj akademiji. Jedno će se popuniti na izborima planiranim za 17. veljače.

Akademija koja je u studenom izabrala za svog člana Marija Vargasa Llosu, 85-godišnjeg peruansko-španjolskog pisca koji je za deset godina premašio gornju dobnu granicu za članstvo, teško obnavlja svoje članstvo zbog nedostatka prikladnih kandidata.