SPLIT

Premijerno prikazan dokumentarni film o hrvatskim zarobljenicima 'Magistrala ratnog zločina'

15.11.2018 u 21:56

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Magistrala ratnog zločina', u kojem su prikazane snimke mučenih i likvidiranih hrvatskih zarobljenika u srpskim koncentracijskim logorima, premijerno je prikazan u četvrtak navečer u Splitu u sklopu kulturno-društvene manifestacije 'Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2018.'

U filmu su prikazane foto i video snimke te priče preživjelih. Producent filma Ivan Turudić, je obraćajući se nazočnima u Nadbiskupijskom sjemeništu prije premijere, istaknuo je kako je na području bivše Jugoslavije bilo 58 srpskih koncentracijskih logora u kojima su zarobljenici na zastrašujući način mučeni i ubijani i kako je ovaj film prvi u nizu te će uslijediti i još dokumentarnih filmova o hrvatskim logorašima.

'Više od 50 posto agresorskih ratnih zločinaca u ovom trenutku nalazi u Hrvatskoj i slobodno se šeću a to znači kako hrvatske institucije nisu odradile svoj posao', ustvrdio je Turudić koji je i predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. On je također istaknuo kako je među poginulima u Domovinskom ratu bilo više civila nego branitelja što, po njegovim riječima, svjedoči, o genocidnoj naravi velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Turudić je rekao i kako su u tijeku aktivnosti na osnivanju spomen soba u Staroj Gradišci, Glini, Vučju, Vojniću i Korenici koje će svjedočiti o strahotama srpskih koncentracijskih logora u tim mjestima, 'Samo nas je Božja volja spasila od smaknuća u tim logorima', rekao je Turudić svjedočeći o patnjama preživjelih hrvatskih logoraša među kojima je i on bio u logoru u Glini. Po Turudićevim riječima jedna od glavnih poruka ovog filma je nada u bolju budućnost za nadolazeće naraštaje u Hrvatskoj. Među mnoštvom prikaznih scena o užasima u srpskim koncentracijskim logorima su i prizori iz Vukovara nakon njegovog pada.

'Vukovar je pretvoren u grad logor', istaknuo je. Kako je navedeno u filmu, posebno užasna stradanja bila su u logoru Ovčara gdje je na stravičan način u studenome 1991. ubijeno više od 260 zarobljenika. Kako se ističe u filmu među batinašima hrvatskih zarobljenika u Vukovaru prije 27. godina bio je i 'ondašnji gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović', a u po učinjenim zločinima isticali su se pripadnici ondašnje Teritorijalne obrane i 'Službe državne bezbednosti (SDB)' potpomognuti s JNA i dirigirani iz Beograda.