U REŽIJI DAMIRA LONČARA

Premijera predstave 'Krava na granici' Vida Baloga

22.02.2024 u 11:35

Bionic
Reading

U subotu, 24. veljače s početkom u 19:30 sati u kazalištu Komedija održat će se svečana premijera predstave Krava na granici Vida Baloga, u režiji i dramaturškoj obradi Damira Lončara

Autorski tim uz redatelja Damira Lončara, čine scenograf Miljenko Sekulić, kostimografkinja Petra Pavičić, autor glazbe Tomislav Babić, korepetitor Tomislav Parmać, oblikovatelj svjetla Anđelko Kos i savjetnik za mađarski jezik Pišta Filaković, stoji u najavi.

Glumački ansambl čine Damir Lončar, Jasna Palić Picukarić, Sanja Marin, Davor Svedružić, Vanja Ćirić, Igor Jurinić, Vanda Winter, Igor Mešin, Goran Malus, Saša Buneta, Ivan Glowatzky, Ognjen Milovanović i Željko Duvnjak. 'Kad piše o malim ljudima, Balog nas uvodi u romantičnu i pomalo idealiziranu stvarnost kakvu posjeduju najbolji češki filmovi, ispisuje posebnu poetiku življenja posvećenu običnoj ljudskoj sreći. Kao i u svojoj vrlo uspješnoj prethodnoj komediji, Ciglama svete Elizabete, autor nam nudi duhovite verbalne bravure i zanimljivu priču. I što je posebno pogodno, kao član kazališta Komedija, piše dramski predložak imajući u vidu glumce svog kazališta, piše za njihove glumačke osobnosti, za njihove vještine i sposobnosti.

U svoj novi tekst Krava na granici pisac uvodi nesvakidašnji fabulativni element: motiv tajanstvene bijele krave koja luta pograničnim područjem između Hrvatske i Mađarske. Tako komadić piščeva zavičaja postaje magična, zaboravljena zemlja, mjesto skriveno od svih, petarpanovski Neverland u kojem je sve moguće. Mikrosvijet Gotalova i njegova okolica, čudesna šuma u kojoj traje potraga za mističnom kravom, mjesto je kojega nema na zemljopisnoj karti, koje je promaklo radaru svjetskih sila i koje živi po svojim vlastitim zakonima i pravilima. Epicentar događanja je, naravno, lokalna birtija koja postaje izvorište radnje i odnosa između dramskih lica.

Balog  jednog od glavnih junaka, Goldija,  dovodi iz Zagreba; ali ne iz centra, ne iz šminkerskih purgerskih krugova, već iz radničke periferije, iz Španskog. Goldi, naime, ima kvalitete junaka koji ima šanse biti pripušten u čudesno Gotalovo, mladić bez posla koji se pokušava izvući  iz sumnjivih situacija u koje se upleo. Netko ga treba spasiti, skloniti, odvesti na sigurno.  Za to je u priči dobra vila, Pepa Kefa, naravno iz Gotalova. Na taj način Goldi i gledatelji odlaze na put u kraj gdje u dravskoj  sumaglici nad vodom leti izgubljena bijela krava. Leti - reći će Gotalovčani duhovito - doduše ne visoko, ali ipak leti.

Osim premijere, predstava je na rasporedu 23. i 27. veljače te 1., 19. i 20. ožujka.