u režiji Krešimira Dolenčića

Premijera kajkavske predstave 'Matijaš Grabancijaš Dijak' u varaždinskom HNK

08.07.2021 u 23:50

Bionic
Reading

'Matijaš Grabancijaš Dijak' Tituša Brezovačkog, u režiji Krešimira Dolenčića, nova je kajkavska predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, premijerno izvedena u četvrtak

Ta komedija u varaždinskom kazalištu nije bila na repertoaru od 1981., a sada su ju adaptirali Krešimir Dolenčić i Ozren Prohić.

Redatelj je istaknuo da su lica u 'Matijašu Grabacijašu Dijaku' kvalitetno napisana.

'Volimo zaboraviti naše velike pisce i umjetnike, skladatelje, pa je tako i Brezovački među njima. On nije puno pisao, nije puno ostavio, ali ono što je ostavio je sjajno', rekao je Dolenčić.

U naslovnoj ulozi je mlada krapinska glumica Dea Presečki.

'Mi svake godine proizvedemo nekoliko izvrsnih glumaca, a kako živimo u prastarom sustavu, u kojem su ansambli cjeloživotni, kroz svoje predstave pokušavam uvesti mlade glumce', kazao je Dolenčić.

Denis Bosak u ulozi je Smolka.

'Nevjerojatno sam sretan da ponovno mogu igrati i glumiti na kajkavskom jer sam rođendan kajkavac. Ja sam na Akademiji glumio na kajkavskom, a ta šansa koju ovdje imam da glumim na kajkavskom je nevjerojatna sreća', rekao je Bosak.

U predstavi igraju i Robert Plemić (Vuksan), Robert Španić (Jugovič), Zdenko Brlek (Veselkovič, Lazo), Matko Buvač (Koprinovič, Gajo), Mladen Grof Jerneić Erdödy (Marica, Smiljka, Hanzl), Darko Plovanić (Vrag) i Vid Balog (Bog).

Scenografkinja je Irena Kraljić, kostimografkinja Martina Ptičar, skladatelj Ivan Josip Skender, oblikovatelj rasvjete Ivan Štrok, suradnica za scenski pokret Matea Bilosnić, jezični savjetnik Vid Balog i asistent redatelja Mihael Kramarić.

Nakon premijere na velikoj sceni varaždinskog kazališta, 'Matijaš Grabancijaš Dijak' će biti nekoliko puta izveden i na pozornici u dvorištu vile Bedeković u sklopu manifestacije 'Ljeto u Varaždinu'.