HVALE VRIJEDNA IDEJA

'Splitski virtuozi' za obnovu zagrebačkoga HGZ-a na Svjetski dan glazbe

21.06.2021 u 20:12

Bionic
Reading

Komorni orkestar 'Splitski virtuozi' održat će u ponedjeljak navečer na Svjetski dan glazbe koncert u zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ), a prihod od prodaje karata bit će doniran za obnovu povijesne zgrade HGZ-a teško oštećene u potresu u ožujku prošle godine

Koncert će se održati u Velikoj dvorani HGZ-a s početkom u 20 sati i bit će vrhunac turneje toga orkestra koja je počela 15. lipnja u Kaštel Gomilici, nastavila se 16. lipnja u Splitu, u Svetom Ivanu Zelini 18. lipnja, te 19. lipnja u Zavičajnom muzeju u Ozlju na proslavi 50 godina rada toga muzeja.

Na programu su ova djela - Franz von Suppé: Uvertira iz operete 'Laka konjica' (obr. W. Kossjanenko), Max Bruch: Romanca za violu i gudače op. 85 (obr. W. Kossjanenko) Ludwig van Beethoven-Gustav Mahler: Quartetto Serioso u f-molu op. 95,  Gustav Theodore Holst: St. Paul’s Suita te Ivo Tijardović: Mein Shimmy i Foxtrot iz 'Loulou la languide', priopćio je u ponedjeljak taj orkestar.

Komorni orkestar 'Splitski virtuozi' utemeljen je 2012. u Splitu, a čini ga jedanaest istaknutih profesionalnih splitskih glazbenika pod umjetničkim vodstvom internacionalno renomiranoga violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka.

Od osnivanja 'Splitski virtuozi' održali su više od 40 koncerata diljem Hrvatske, te u inozemstvu, među kojima i na Međunarodnom festival 'Celloherbst am Hellweg'. Taj komorni orkestar jedini je hrvatski ansambl koji je održao koncert posvećen obljetnici pada Berlinskoga zida. 

'Splitski virtuozi' surađivali su s više od stotinu renomiranih svjetskih solista kao što su gitaristi Zoran Dukić i Edin Karamazov, pijanisti Vesna Podrug, Lovre Marušić, Grigory Gruzman i Alexander Vitlin i Nataša Veljković, violinisti Mai Suzuki, Fritz Gearhart, Dragan Radosavljević i Arman Mourzagaliev, te violončelistice Kim Cook, Felicitas i Pauline Stephan, Kajana Pačko i mnogi drugi. Posebno zanimljiva je i suradnja s njujorškim zborom 'West Village Choral'.

Wladimiru Kossjanenku, kao osnivaču i umjetničkom ravnatelju 'Splitskih virtuoza', u rujnu 2019. dodijeljena je nagrada 'Zlatni Grgur' za izniman doprinos glazbenoj sceni grada Splita, a Međunarodni festival 'Dani Bacha u Splitu' u njegovoj organizaciji nagrađen je prestižnom EFFE nagradom 'Remarkable Arts Festival of Europe 2019 -2021' Europskog udruženja festivala (European Association of Festivals).

Također, odgoj i obrazovanje budućih profesionalaca kroz rad orkestra posebna je briga članova i utemeljitelja 'Splitskih virtuoza', a u tijeku su i pripreme za gostovanje 'Splitskih virtuoza', prvo u povijesti dviju država, na Međunarodnom festivalu Forte Music u Kazahstanu.