predstavljen program

Predstavljena nova sezona Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

26.06.2023 u 22:12

Bionic
Reading

Nova kazališna sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 2023./2024., publici će ponuditi šest dramskih, četiri operne i tri baletne premijerne predstave, uz niz posebnih programa te dvanaest novoosmišljenih pretplata, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u novoj sezoni, najavila je intendantica Iva Hraste Sočo, nastavlja njegovati raznolikost stilova na tragu prethodne sezone uz predstave tzv. Željeznog repertoara, ali i gostovanja ansambala barokne i rane glazbe, komornog muziciranja, velikih ansambl predstava u dramskom djelu programa, uz prostor za kazališno eksperimentiranje u tonskoj dvorani.

Premijera Verdijeva "Rigoletta" za početak operne sezone

Opernu sezonu otvorit će premijera "Rigoletta" Giuseppea Verdija, najavio je počasni šef dirigent Orkestra HNK u Zagrebu Pier Giorgio Morandi.

"Ove sezone imamo i razne goste kao što su sopranistica Irina Dubrovskaya, tenor Atalla Ayan iz Brazila s kojim sam radio u Francuskoj i Njemačkoj, a tu je i Ljubomir Puškarić", rekao je maestro Morandi. "Za ulogu Maddalene u Rigolettu imamo novi mezzosopran Sofiju Petrović te ćemo održati posebnu gala večer posvećenu Mariji Callas i obilježiti ju svečanom izvedbom opere Rigoletto uz Željka Lučića koji će ujedno biti počasni gost ove sezone", dodao je.

Premijerno će se u idućoj sezoni izvesti i opere "Così fan tutte" Wolfganga Amadeusa Mozarta, pod ravnanjem Valentina Egela, "La bohème" Giacoma Puccinija u redateljskoj koncepciji argentinskog redatelja Maria Pontiggija te "Il segreto di Susanna" Ermana Wolfa-Ferrarija pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

Baletnu sezonu otvara Gala večer kojom će se predstaviti cijeli ansambl

Uoči nove sezone ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini istaknuo je kako je pred baletnim ansamblom velik tranzicijski period zbog smjene generacija i dolaska novih, mladih plesača u ansambl.

"Iduće ćemo se sezone voditi namjerom da publici pružimo najkvalitetnije izvedbe te raditi na tome da osiguramo izgradnju i razvoj novog ansambla za koji smatram da zaslužuje snažniju poziciju na međunarodnoj sceni", rekao je Volpini.

Balet HNK u Zagrebu novu će sezonu započeti s Gala večeri posvećenom životu plesača, kojom će se predstaviti cjelokupni ansambl, uključujući nove članove te plesače koji su posvetili svoj rad Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a trenutno se nalaze pred krajem plesačke karijere.

Prva baletna produkcija bit će predstava "Hamlet" koreografa Lea Mujića, a nakon toga na programu je premijera baletnog diptiha u sklopu kojega će biti predstavljeno djelo "Dyad 1929" jednoga od najboljih suvremenih koreografa Waynea McGregora i Volpinijev "Primordium" u koji, kako je najavio, predstaviti velik stilski izazov za plesače no istovremeno pokazati nešto novo zagrebačkoj publici.

Slijedi premijera dvaju baleta Igora Stravinskog u jednoj večeri - "Petruške" u koreografiji Edwarda Cluga te "Žar-ptice" u koreografiji Maše Kolar.

Šest premijera dramskog ansambla

Dramski ansambl HNK u idućoj će sezoni izvesti šest premijernih te deset repriznih naslova, a premijernu sezonu otvara s "Pustolovom pred vratima" Milana Begovića u režiji Helene Petković, nakon čega slijede "Nestajanje" Tomislava Zajeca u režiji Dore Ruždjak Podolski, djelo koje otvara mnoga pitanja o međuljudskim odnosima, "Mjera za mjeru" Williama Shakespearea u režiji Ivana Plazibata te autorski projekt Tomislava Šobana "Zbilja" s Ninom Violić i Livijom Badurinom.

"Postavit ćemo i iznimno uspješan suvremeni tekst, smješten u 18. stoljeće, 'Nebeski svod' engleske autorice Lucy Kirkwood, koji će režirati Marina Pejnović", najavila je ravnateljica Drame Nenni Delmestre.

Predstavom "Fafarikul" koju po knjigama Đurđice Čilić pripremaju dramaturginja Mirna Rustemović i redatelj Ivan Planinić dramski ansambl, kako je rekla Delmestre, "nastavlja želju da manjim formama i eksperimentalnim izvedbenim postupcima drži vrata otvorena nekim novim vjetrovima".

Za novu sezonu najavljene su i suradnje sa zagrebačkim institucijama poput ansambla HRT-a, Akademije dramske umjetnosti, Muzičke akademije i drugih

U sezoni 2022./2023. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zabilježilo je 94 posto posjećenosti te je dosegnulo gotovo 5000 pretplatnika, što je 13 posto više nego u sezoni 2018./2019.

Sukladno visokoj razini posjećenosti i interesa za izvedbe HNK u Zagrebu, za sljedeću je sezonu osmišljeno dvanaest pretplata kroz koje se publici želi omogućiti pristup vrhunskim dramskim, opernim i baletnim izvedbama po prihvatljivim cijenama.

"Na taj način smatramo da će se omogućiti repertoarni razvoj, napredovanje ansambla u cjelini i pružiti publici mogućnost uvida u nove svjetske trendove u kazališnom prostoru", poručila je intendantica Iva Hraste Sočo.