stručni skup

U Karlovcu održan stručni skup o knjižničarstvu, održivom razvoju i turizmu

26.06.2023 u 21:25

Bionic
Reading

U sklopu 4. Zelenog festivala, u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu, održan je u ponedjeljak stručni skup na kojemu su o ulozi knjižnica u održivom razvoju i turizmu govorili stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije i SAD-a.

Ravnateljica Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Kristina Čunović je rekla da se ta ustanova opredijelila za održivost. "Naša je uloga osvještavati građane o klimatskim promjenama", poručila je i podsjetila da je ove godine otvorena Zelena knjižnica kao izdvojeni odjel u Slatkovodnom akvariju "Aquatika".

Isto želimo i u knjižnici u Ormožu, dodala je knjižničarka Marijana Korotaj te napomenula da su jedna od dvije knjižnice u Sloveniji s titulom "zelene" jer je njihova zgrada energetski učinkovita, a razvijaju i zelenu pismenost građana.

Kristina Bučar s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu je istaknula da je turizam zainteresiran za očuvanje kulturne baštine jer mu je to resurs i da to dokazuju primjeri Šibenika s obnovljenim utvrdama, zaštite paške čipke i medičarskih proizvoda.

Vlasnica obrta GREENiKA Snježana Turalija je napomenula da sve gospodarske grane trebaju biti okrenute održivom razvoju.

Željko Trezner je vlasnik tvrtke Ferial koja je jedan od partnera Turističkoj zajednici Karlovačke županije u projektu vrijednom četvrt milijuna eura kojega je predstavio. "Učenici kao građanski znanstvenici mapiraju turističke atrakcije kako ih vide", dodao je Trezner.

Carol Levers iz knjižnice u Kansas Cityju, gradu pobratimu Karlovca, predstavila je njihovu posebnu okolišnu knjižnicu i nanizala niz programa i drugih sadržaja s područja prirodoslovlja, u što su se uvjerili i njezini karlovački kolege za prošlogodišnjeg posjeta. 

Turistička vodičica Ivančica Šebalj je napomenula da ne koriste svi turisti pametne telefone, pa vodiče i planove gradova potraže u knjižnicama, a arhitekt Ljubomir Miščević je na otvorenju izložbe svojih projekata s područja energetske učinkovitosti naveo podatak da Maribor ima više instalirane površine fotonaponskih ćelija od Hrvatske. "O čemu pričamo", komentirao je.