mali brijun

Predstavljena 23. sezona Kazališta Ulysses, ovogodišnja premijera 'Othello'

20.06.2023 u 10:09

Bionic
Reading

Kazalište Ulysses predstavilo je u ponedjeljak program svoje 23. sezone, koju će obilježiti premijera Shakespearovog 'Othella', predstave nastale u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR i ukrajinskim umjetnicima

Predstava 'Othello', najavljena kao jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespearovih tragedija, premijerno će se, u režiji ukrajinske redateljice Oksane Dmitriieve, izvesti 21. srpnja na Malom Brijunu.

Kazalište Ulysses otvorilo je vrata stanovnicima Ukrajine za vrijeme ruske invazije i u namjeri pružanja sigurnog i mirnog utočišta prošle godine organiziralo dva višednevna kampa za ukrajinske umjetnike, obitelji i djecu.

Umjetnička direktorica Lenka Udovički rekla je na konferenciji za novinare kako su se umjetnička djelovanja i suradnje nastale u tim kampovima nastavile, a u tom je duhu kazalište uputilo poziv redateljici Oksani Dmitriievi i cijelom autorskom timu 'Othella'.

Predstava je koprodukcija Ulyssesa i Sarajevskog ratnog teatra SARTR, nastalog u vrijeme opsade Sarajeva kao odgovor na ratnu agresiju.

'Razmjena iskustava i podrška koju umjetnici u ovom trenutku mogu pružiti jedni drugima je duboko važna', istaknula je Udovički.

  • +31
Predstavljanje 23. sezone Kazališta Ulysses Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Nadolazeća sezona Kazališta Ulysses posvećena je ukrajinskim umjetnicima, a kreativni tim uključuje i scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, kompozitoricu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu.

Na konferenciji je sudjelovala i glumica Ksenija Marinković, a putem video poziva sa raznih su se lokacija javili i kreativni tim iz kazališta SARTR, glumica Maja Salkić i glumac Bojan Dimitrijević.

'Posebno sam sretan što je ova konferencija poprimila značenje i oblik onog teatra o kojem sanjamo, a to je da postanemo internacionalan teatar', zaključio je glumac i osnivač kazališta Rade Šerbedžija.

Uz "Othella", ljetni program donosi predstave "Kralj Lear" i "Nosorog", "Zemlja vukova", "Tko se boji Virginije Woolf?", "Tramvaj zvan čežnja", "Mistero Buffo", "Eskulap - anatomska eks mašina", "(Pra)Faust", "Glumac je... glumac... je glumac", "Bez portfelja", "Bog masakra", "Mirna Bosna" i "My name is Goran Stefanovski".

Program Kazališta počinje 14. srpnja koncertom Darka Rundeka i traje do 31. kolovoza, kada ga zatvara koncert Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora. U glazbenom dijelu sezone nastupit će još Urban, Vlatko Stefanovski, Pips, Chips & Videoclips i drugi.