dvorana Miško Polanec

Jedan od najvažnijih i najinovativnijih kazališnih redatelja gostovao u ZKM-u

19.06.2023 u 15:05

Bionic
Reading

U organizaciji Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, u subotu 17.06.2023. održao se razgovor s Robertom Wilsonom, jednim od najvažnijih i najinovativnijih kazališnih redatelja druge polovice 20. stoljeća, koji je svojim grandioznim kazališnim produkcijama, koreografijama, dizajnom, zvukovnošću, slikarstvom značajno uzdrmao ustaljene koncepte suvremenih izvedbenih umjetnosti te time uvelike utjecao na pomicanje promatračeva perceptivnog uporišta iz prostora naučene očitosti

Wilsonovi fantastični scenski radovi, estetski upečatljivi i emocionalno nabijeni, na nekonvencionalan način integriraju najrazličitije umjetničke medije uključujući ples, pokret, rasvjetu, skulpturu, glazbu i tekst te dovode jezik i sliku u potpuno novi odnos, stoji u priopćenju.

Razgovor, koji se odvio u dvorani Miško Polanec Zagrebačkog kazališta mladih, vodio je kritičar i pisac Srđan Sandić. Kroz devedesetak minuta razgovora, uključujući i pitanja publike, Wilson se dotakao najvažnijih suradnji u svojoj bogatoj karijeri, ističući što je od pojedinih umjetnika naučio i na koji su način suradnici poput Marlene Dietrich, Dunje Vejzović, Toma Waitsa i drugih obogatili njegovo razumijevanje scenske prisutnosti.

Podsjećajući na svoju strogo formalističku metodu režije i golemu pozornost koju je poklanjao scenskom pokretu, naglasio je važnost čulnog pristupa kazališnom fenomenu koji zalazi onkraj racionalnih kategorija, dodaje se u priopćenju. Često crpeći inspiraciju iz istočnjačkih duhovnih i izvedbenih praksi, Wilson inzistira na činjenici kako je upravo umjetnost, nasuprot religijama ili politici, jedina društvena snaga koja ljude transkulturno ujedinjuje.

Događaj je privukao iznimno velik broj publike. Naposljetku, Wilson je ispraćen gromoglasnim aplauzom i stojećim ovacijama, završava se u priopćenju.