27. lipnja - 2. srpnja

Najavljen 15. festival Perforacije

15.06.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Festival Perforacije u svom 15. izdanju okuplja raznolik program izvedbenih umjetničkih projekata nezavisnih scenskih umjetnika i umjetnica

U organizaciji Domina na Perforacijama 2023. od 27. lipnja do 2. srpnja predstavit će se najbolje od hrvatske angažirane art scene uz jaka međunarodna pojačanja. Platforma koja za cilj ima dati podršku eksperimentu u kazalištu, plesu i performansu, osim u Zagrebu, svoj će program predstaviti i na gostovanjima Perforacija u Dubrovniku 29. lipnja, u Rijeci 30. lipnja i u Koprivnici 21. rujna.

Paralelno s festivalom Perforacije, u Laubi će se 27 lipnja održati Noć performansa, manifestacija s jednim od najotvorenijih programa za promišljanje suvremenosti kroz art i angažiranost. Tema ovogodišnje Noći performansa je feministički art i umjetničke prakse. Svoje će interdisciplinarne radove u okviru Noći performansa i Perforacija 2023. predstaviti umjetnici i umjetnice: SoXe, žuж, Nikolina Butorac, Igor Zenzerović, Ana Katulić, Irena Boćkai, Lucija Žuti, Škart, Matea Bilosnić, Ana Kreitmeyer, Žiga Divjak, Arijana Lekić - Fridrih, Via Negativa, Sonja Leboš, Bruno Isaković, Mia Zalukar, Jasna Žmak, Domagoj Ivanković i Juraj Šantorić.

'Festival je nastao s idejom premošćivanja nedostataka kulturne politike koja sustavno zanemaruje kreativne i organizacijske potencijale na sceni koja se naziva nezavisna. Vrijeme osipanja, usitnjavanja i taracanja se nastavlja na lokalnoj i nacionalnoj razini kulturnih potpora, a projektna financiranja čine svoje - šizofreno usmjeravanje rada prema projektnim pozivima kojiima je art najčešće alat, a ne svrha', prokomentirao je Zvonimir Dobrović, direktor festivala.

Iz programa izdvajaju premijernu izvedbu 'Priprema za sadašnje' Ane Kreitmeyer, koja će svojom novom koreografijom na krovu Centra mladih Ribnjak 27. lipnja u 21:30 zaintrigirati publiku predstavom koja plovi od anksioznosti do borbenosti.

Izvor: Društvene mreže

Od gostujućih predstava, zagrebačka će publika imati priliku pogledati slovenskog prvaka drame Marka Mandića kako razigrava sve svoje glumačke kreacije od početka vlastite karijere u izvedbi MandićCirkus u Kerempuhu 1. srpnja u 21 sat. 'MandićCirkus: Undressed' gostuje u sklopu suradnje sa slovenskom kompanijom Via Negativa, organizacijom koja više od 15 godina pomiče granice izvedbene umjetnosti.

Perforacije u Zagrebu zatvorit će renomirana izvedbena i interdisciplinara umjetnica Sonja Leboš 2. srpnja u 21:00. U Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma izvest će performativno čitanje 'Opere Commerciale 2' nakon kojeg slijedi koncert poznatog zagrebačkog kolektiva Živa voda: Nesvrstani Armstrong.

Lokacije: Lauba, Zagrebački plesni centar, Kerempuh, Centar mladih Ribnjak, Booksa, Zagrebački Velesajam i javni gradski prostor