dubrovnik

Predstavljen program 74. Dubrovačkih ljetnih igara

02.02.2023 u 09:36

Bionic
Reading

Program ovogodišnjih 74. Dubrovačkih ljetnih igara predstavljen je u srijedu na neformalnom druženju u dubrovačkom Hotelu Palace, tradicionalno uoči Feste svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika

Tijekom 47 festivalskih dana, od 10. srpnja do 25. kolovoza na dvadesetak ambijentalnih lokacija preko tisuću umjetnika izvest će preko 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa.

Među njima su četiri premijerna naslova u dramskom programu.

Prva dva su "Vidi kako Lokrum pere zube" u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića i u režiji Paola Tišljarića prema romanu Ivane Lovrić Jović te komedija Williama Shakespearea "Na tri kralja ili kako hoćete" u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih u režiji Poljaka Grzegorza Jarzyne.

Treća premijera bit će monodrama "Maske" glumca i redatelja Dražena Šivaka, a četvrta "Sjetne žene raguzejske", autorski projekt intendantice Ruždjak Podolski i Marijane Fumić u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Intendantica DLJI Dora Ruždjak Podolski izjavila je kako su Igre neprocjenjivo obilježje Dubrovnika te istaknula važnost osluškivanja publike i praćenja njenog promišljanja, što "dovodi do drukčije doze originalnosti i noviteta".

"Iza nas su 74 godine koje svjedoče da ništa ne može zatrti kulturu. Kad gledamo događanja iz prošlosti, današnji rat i nemile događaje, covid-19, Igre su apsolutno veće od svih nas", poručila je Ruždjak Podolski.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako se proračun 74. DLJI vratio na pretpandemijsku 2019. godinu te iznosi 1,6 milijuna eura.

"Dubrovačke ljetne igre uvijek će biti dubrovačke i uvijek će živjeti s gradom i građanima, sve dok građani Igre komentiraju. Kad komentari izostanu, tada nešto moramo mijenjati. S nestrpljenjem očekujem i pozitivne i negativne komentare", rekao je Franković.

"Učinit ćemo sve da u budućnosti osiguramo nove javne prostore i time pokažemo da može postojati simbioza gospodarstva, Grada i umjetnosti", dodao je.

Okupljenima se obratio i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo i pohvalio usmjerenost programa i na najmlađu publiku.

Igre će u svom 74. izdanju biti svečano otvorene 10. srpnja pred crkvom svetog Vlaha u režiji pomoćnika intendantice za dramski program Saše Božića.

Glazbeni program otvorit će 13. srpnja u Kneževom dvoru britanski pijanist mađarskog podrijetla András Schiff, a dva dana kasnije na Revelinu nastupit će pjevačica fado glazbe Mariza.

Na programu su, između ostalih, i Zagrebački solisti, koji slave sedamdeset godina djelovanja, te Maxim Emelyanychev i Aylen Pritchin, Nicolas Altstaedt, Krešimir Bedek, Eckart Runge, Martina Filjak, Gordan Tudor, Marko Mimica, Dubrovački simfonijski orkestar i brojni drugi.

Igre će 25. kolovoza tradicionalno zatvoriti Simfonijski orkestar HRT-a uz goste soliste.