nova knjiga

Predstavljen priručnik 'Dijete u digitalnom okružju'

  • Autor: M. Iv. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.12.2022 10:24
  • Objavljeno 08.12.2022 u 10:24
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Peřina Luděk / ČTK / Profimedia

Priručnik Edite Rogulj "Dijete u digitalnom okružju - primjena digitalne tehnologije u dječjem vrtiću", koji nudi preporuke i primjere dobre prakse kako se digitalna tehnologija može upotrijebiti u radu s djecom u dječjem vrtiću, predstavljen je u srijedu u Školskoj knjizi

Priručnik je posvećen pravu djeteta rane i predškolske dobi na kvalitetno obrazovanje o digitalnoj tehnologiji i obvezi odraslih da ga u tome pouče, a namijenjen je odgojiteljima, studentima, roditeljima te svima koje zanima odgoj predškolske djece u suvremenu digitalnom okružju.

"Istraživanja potvrđuju da se djeca već od najranije dobi koriste digitalnim medijima. Bez obzira ne preporuke stručnjaka, nitko se od nas ne može isključiti iz tog svijeta, a djeci su mediji vrlo privlačni i vole ih", smatra pročelnik Odsjeka za komunikologiju Fakulteta hrvatskih studija Danijel Labaš. Zato je, dodaje, potrebno razmišljati o svrsi primjene digitalne tehnologije od najranije dobi te o tome da djecu ne prepustimo prekomjernom korištenju medija.

Kako bi primjena digitalne tehnologije za djecu bila sigurna, potrebno je odrediti pravila njezine upotrebe, ponuditi kvalitetne sadržaje i omogućiti roditeljima uvid u dječje aktivnosti. "Djeca su veoma motivirana učiti s pomoću aktivnosti u kojima se upotrebljavaju digitalni alati jer sudjeluju u timskom radu, usvajaju nove vještine i informacije", rekla je odgojiteljica u Dječjem vrtiću Malešnica Lana Radošević dodavši da će djeca pravodobno steći digitalne kompetencije, ako se digitalna tehnologija na primjeren način primjenjuje u radu s njima.

Autorica Edita Rogulj u priručniku je, kako bi potkrijepila rezultate suvremenih istraživanja i uputila čitatelje kako se ti rezultati mogu primijeniti u svakidašnjem radu, u tri poglavlja uvrstila primjere dobre prakse iz nekoliko hrvatskih dječjih vrtića.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

"U većem dijelu knjige autorica sa svojim suradnicima daje primjere iz prakse te na taj način osigurava čitatelju prepoznavanje teorijskih postavki u praktičnim primjerima", rekla je recenzentica knjige Adrijana Višnjić Jevtić dodavši kako se primjeri mogu promatrati kao inspiracija za isprobavanje ponuđenih alata i aktivnosti ili kao inspiracija za nadogradnju već postojećih aktivnosti.

Recenzent Mario Dumančić istaknuo je da je priručnik aktualan iz dva razloga - prvi je nedostatak slične znanstvenostručne literature u Hrvatskoj, a drugi su teme koje se obrađuju u knjizi. "Vjerujem da će ova knjiga biti poticaj odgojiteljima i drugim stručnjacima u otkrivanju novih spoznaja u području digitalnih tehnologija te drugim autorima da ubuduće razvijaju, istražuju i primjenjuju nove spoznaje u području digitalnih tehnologija i radu predškolskih institucija", dodao je Dumančić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!