'Čitaj, lega čitaj'

Predstavljen Panonski festival knjige, posjetitelje čeka bogat program

18.05.2023 u 16:32

Bionic
Reading

Panonski festival knjige (PFK) održat će se prvi put u Osijeku od 24. do 28. svibnja u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore pod sloganom 'Čitaj, lega čitaj', najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u osječkoj Gradskoj upravi

Tijekom pet dana PFK-a održat će se oko 55 atraktivnih programa, a na 1900 četvornih metara prostora Sportske dvorane Gradski vrt više od 40 izlagača posjetiteljima će ponuditi brojne novitete i promocije knjiga, susrete s književnicima i autorima, dječje programe i radionice.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, a organizira ga Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore čiji je predsjednik Slavko Kozina najavio da se okupilo sve bitne nakladnike u Hrvatskoj.

"Shvatili smo da ne može samo Zagreb biti centar kulture već da postoje regije koje imaju svoj identitet", rekao je Kozina, napomenuvši da se u Puli održava Sa(n)jam knjige u Istri, koji je više festivalskog tipa, u Rijeci Vrisak, u Splitu Mediteranski festival knjige, u Zagrebu je Interliber, "a čitav istok Hrvatske nema ništa".

  • +6
Predstavljen Panonski festival knjige Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Istaknuo je da su to promijenili i u dva mjeseca uspjeli izgraditi infrastrukturu.

"Taj kontekst Srednje Europe u književnom smislu stavlja Osijek u centar svijeta, to je jedan prostor gdje su civilizacije kolale, gdje se povijesni i i književni narativ može staviti pod zajednički nazivnik i to je bio motiv", rekao je Kozina.

Osijek kulturološki, i po svakom drugom pitanju, raste i razvija se te je stoga bitno da se svima približi ideja da je knjiga medij, a sadržaj knjige nešto je što sve oplemenjuje, istaknuo je te najavio dolazak aktualnih pisaca, promocije novih knjiga i tema vezanih uz taj panonski bazen, a zapravo Srednju Europu.

Drugi dio sajma je prodajni, napomenuo je, istaknuvši da u Osijek dolazi više od 40 nakladnika. "Svi veliki nakladnici s novim knjigama, uz prigodne cijene i popuste do 70 posto što je kupcima jako važno", dodao je.

Treći su segment radionice i edukacije za djecu, kao dio poticanja čitanja koje Ministarstvo kulture podupire, što je jako važno ako se zna da 40 posto nacije čita barem jednu knjigu godišnje, podsjetio je Kozina te zaključio kako je na svima nama da razvijamo svijest o važnosti čitanja jer djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle.

Uz niz predstavljanja novih naslova, paneli o Zakonu o jeziku i književnicima rođenim u Slavoniji

Urednica festivalskog programa Ivana Šojat najavila je 55 programa, koji uključuju radionice za djecu na kojima se najmlađima želi pokazati da su knjige riznica iz koje se bogatimo.

"Prvi ćemo u RH imati veliku panel-diskusiju o Zakonu o hrvatskom jeziku na kojoj će sudjelovati ministrica kulture i medija Nina Koržinek Obuljen, zatim imamo predstavljanje knjige koja je zaokupila pozornost hrvatske javnosti, a to je 'Diplomatska oluja' Mate Granića, gostuje i veliki mađarski pisac Laszlo Vegel, dolazi Damir Karakaš s najnovijim romanom 'Potop', također Jelena Miholjević sa zbirkom poezije 'Taj glas', panel posvećen književnicima koji su rođeni u Slavoniji - Julijani Matanović i Pavlu Pavličiću", rekla je Šojat najavivši tek dio programa.

Uz Ivanu Šojat u uredničkom dijelu PFK-a sudjelovali su Adam Walko i Ana Marić Laušin.

Zamjenicu osječkog gradonačelnika Jasenku Crnković raduje što je naglasak stavljen na poticanje čitanja i njegovanje kulture čitanja posebno kod djece i i mladih.

"Za nas je ovo vrlo važna kulturna manifestacija na koju pozivamo sve građane iz cijele Hrvatske i nadamo se da će se PFK nastaviti održavati i sljedećih godina", poručila je Crnković.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić najvažnijim smatra da se u prvi PFK uključe odgojno-obrazovne ustanove, škole, djeca i profesori, da se potakne čitanje kod najmlađih generacija.

"Nadamo se da će u narednom razdoblju PFK dobiti regionalni karakter", zaključio je Miletić.

Za organizaciju prvog Panonskog festivala knjige utrošeno je 120.000 eura, a ulaz na sva događanja za posjetitelje će biti besplatan.