NA INTERLIBERU

Predstavljen 'Englesko-hrvatski diplomatski rječnik' Damira Grubiše

  • Autor: N.B./Hina
  • Zadnja izmjena 16.11.2019 20:54
  • Objavljeno 16.11.2019 u 20:54
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Englesko-hrvatski diplomatski rječnik', što ga je pripremio Damir Grubiša, predstavljen je u subotu na štandu Školske knjige na Interliberu u Zagrebu

Rječnik su predstavili predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul, recenzenti Maja Bratanić i Darko Bekić, redaktorica Miljenka Demel i Emica Calogjera Rogić.

Žužul je istaknuo kako rječnik ima oko 2400 stranica rukopisa i oko 150.000 natuknica te da je rezultat višegodišnjeg mukotrpnog prikupljanja, sistematiziranja i prilagođavanja terminologije iz mnoštva izvora koje je autor koristio.

Maja Bratanić je ocijenila kako se diplomatski rječnik ne može definirati samo lingvistički , tj. kao „englesko-hrvatski“, jer je on, istodobno, i rječnik posebnog „diplomatskog jezika“, koji se razvijao kroz stoljeća, zajedno s modernim diplomatskim umijećem.

Smatra kako je to pred autora rječnika postavilo specifične probleme, kakve ne nalazimo u drugim strukovnim rječnicima.

 Bekić tvrdi kako su ponuđena rješenja u „Englesko-hrvatskome diplomatskom rječniku“ temelj za standardizaciju strukovnog nazivlja u suvremenoj politologiji i javnoj komunikaciji koju nazivamo i političkom. Ona nužno obuhvaća cjelinu društvenih zbivanja i cjelinu ljudskih odnosa u jednoj zajednici i šire od nje, u globalnom svijetu, napomenuo je.

 Miljenka Demel je izrazila nadu da će i ovaj rječnik pridonijeti toliko nužnoj standardizaciji strukovnog nazivlja na sveučilištima i brojnim učilištima na kojima se obrađuju diplomacija, međunarodni odnosi i svjetska politika, kao i u školama i u sredstvima javnog komuniciranja.

Ocijenila je kako se strukovno nazivlje u ovom modernom i dinamičnom svijetu neprestano razvija i osuvremenjuje te dodala kako se u novim riječima, izrazima i frazemima zrcale i procesi globalizacije.

Rječnik je objavila Školska knjiga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!