8. i 9. ožujka

Predstava Žar ptica Studija za suvremeni ples u Zagrebačkom plesnom centru

06.03.2024 u 20:32

Bionic
Reading

- Žar ptica, nova plesna predstava istaknutog rumunjskog koreografa Sergiuja Matisa u produkciji Studija za suvremeni ples bit će izvedena 8. i 9. ožujka u Zagrebačkome plesnom centru. Predstavu izvode Branko Banković, Ana Mrak, Ana Vnučec, Martina Tomić i Ida Jolić

Tužni pjev Žar-ptice u ovoj predstavi progovara o svijetu u plamenu. Ples postaje očajnički pokušaj bijega od vlastitog ljudskog lika i pretvara se u čežnju za metamorfozom i ponovnim rađanjem. U svijetu bez budućnosti posežemo za onim što je preostalo: mitovima i narodnim pričama kojima u podlozi leži snaga prirode.

Ova potraga za Žar-pticom u prvi plan stavlja ptice koje su inspirirale narodno pripovijedanje. U vremenu kada mnogim vrstama prijeti izumiranje, Žar-ptica predstavlja beznadnu gestu konzerviranja prirode u kazalištu prisjećajući se neminovne povezanosti ljudske vrste i okoliša.

Koreografiju potpisuje istaknuti rumunjski koreograf Sergiu Matis koji djeluje i radi u Berlinu. Osim što stvara vlastite radove, koreografirao je pokret za brojne kazališne produkcije, te se bavio plesnim obrazovanjem i usavršavanje u raznim institucijama diljem svijeta. Matis pored koreografije potpisuje i tekst predstave u suradnji s autorskim timom. Dramaturginja je Mila Pavičević, a asistentica koreografije i dramaturgije Dina Ekštajn. kao vokalni pedagog na predstavi je radio Bojan Pogrmilović, dok je autor glazbe Hrvoje Nikšić. za kostimografiju je zadužena Zdravka Ivandija, dok je asistentica kostimografije Ana Roko. Oblikovatelj svjetla je Saša Fistrić, a fotografkinja Nina Đurđević. autor vizuala je Tihomir Filipec.

Predstava je realizirana u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom kroz program Nerezidencijalne podrške. Financijski podržali: Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova