vrijedno izdanje

Legenda hrvatskog novinarstva, erudit i poliglot Drago Čulina predstavlja knjigu 'Kuća s jedrima na vjetru'

08.03.2024 u 17:20

Bionic
Reading

U Hrvatskom narodnom kazalištu, u srijedu 13. ožujka, s početkom u 12 sati održat će se predstavljanje knjige/romana 'Kuća s jedrima na vjetru' autora Drage Čuline

Riječ je o iznenađujuće zanimljivom štivu na regionalnoj i široj sceni u kojemu jednako može uživati i profesionalna i šira publika. Roman je priča je o jednom čovjeku i jednome vremenu - proživljeno i doživljeno, životno, obiteljsko, svjedočanstvo, dokument i nadasve vrhunsko književno djelo koje se ne ispušta lako iz ruku.

U izdanju Matice Zadrana i Hrvatskog književnog društva Zadar predstavit će je, uz autora, Nebojša Gunjević, autor predgovora i tehnički urednik knjige i Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva.

Dijelove knjige čitat će HRT-ova novinarka Ana Marušić, a u glazbenom dijelu događaja sudjelovat će učenici Glazbene škole 'Blagoje Bersa'. Promociju će moderirati Šenol Selimović, predsjednik Matice Zadrana.

O autoru:

Drago Čulina (1944.) poznati je Zadranin, dugogodišnji novinar i urednik. Od 1968. do 1992. radi kao novinar, urednik, voditelj i komentator HRT-a. Glavni urednik RTV Centra Zadar je od 1978. do 1982., a od 1982. do 1992. direktor i odgovorni urednik.

U suradnji s njemačkom i francuskom televizijom, ZDF i France 3, od 1973. do 1990. voditelj je emisija na njemačkom i hrvatskom, odnosno francuskom i hrvatskom jeziku. Viši urednik Deutsche Wellea u Kölnu je od 1992., kada je i stalni dopisnik HRT-a, honorarni dopisnik Slobodne Dalmacije i kolumnist Narodnog lista.

Od 2000. do umirovljenja 2009., glavni je urednik i komentator HTV-ova Studija Zadar. Dobitnik je Kristalne kugle, priznanja za osobit doprinos razvoju radiodifuzije u Hrvatskoj.

Iz Predgovora Nebojše Gunjevića:

'Drago Čulina u književnosti se pojavljuje na kraju osmog desetljeća života i bila bi prava šteta da je roman ostao u ladici u kojoj je čamio predugih deset godina…'

- Evo je! U izdanju Matice Zadrana i Hrvatskoga književnog društva danas je izašla iz tiska. Promocija će biti u srijedu, 13.3. točno u podne, u zadarskom HN Kazalištu. O mojoj “Kući s jedrima na vjetru” govorit će zadarski lumeni pisane riječi, pisci i kritici, moderator i urednik dr. sc. Šenol Selimović, tehnički urednik, prof. Nebojša Gunjević i suurednik, Nikola Šimić Tonin. Legendarno gnijezdo glazbenih umjetnika, škola Blagoja Berse, počastit će nas ljepotom klasičnih nota. Sve u svemu, bit će lijepo, a još ljepše ako nam tu pol-satnu svečanost dođete i Vi uveličati svojom nazočnošću. Ulaz je slobodan. Doviđenja, nadam se! - najavio je promociju djela i sam autor u objavi putem Facebooka'