'statična drama'

Predstava 'Mornar' prema drami Fernanda Pessoe premijerno 21. prosinca u Teatru &TD

14.12.2021 u 11:47

Bionic
Reading

Režiju i dramaturgiju potpisuje Rajna Racz, skladatelj je Marin Živković, scenski pokret oblikuje Anna Javoran, a za svjetlo je zadužena Dina Marijanović

Premijera predstave 'Mornar', nastale prema istoimenoj drami Fernanda Pessoe te njegovoj slavnoj poemi 'Pomorska pjesan', održat će se u režiji Rajne Racz u utorak, 21. prosinca, u Polukružnoj dvorani Teatra &TD.

Pessoina drama 'Mornar' nosi podnaslov 'statična drama': tri sestre bdiju nad tijelom netom preminule četvrte sestre. Ne smiju zaspati - moraju budne dočekati jutro. Ne smiju se pomaknuti; jedino što im je ostalo je moć govora. Tijekom noći stvari o kojima govore prestaju imati smisao, tišina počinje obuzimati tijelo, a njihove se riječi natapaju besmislom.

Maštaju o životima koje nisu imale: riječima se prebacuju u zemlje dalekih kontinenata u kojima svira divlja glazba, u sjenu tamarinda i na obale mora. Sestre zamišljaju svijet kojem ne pripadaju, koji ih obuzima i proždire. Gube svoje identitete pričajući priče koje ih odbacuju od stvarnosti i izvan realiteta u univerzum snovitih daljina.

One zamišljaju mornara, u kojega se istovremeno upisuju romantičarski europski zamišljaji usamljenog čovjeka brodolomca, i biće mornara - kolonijalista, osvajača i nasilnika nad tuđim kulturama. Mornar iz njihova sna, baš kao i one, izmišlja svoj novi život iz samoće. Redateljica postavlja u ovoj predstavi ključno pitanje: Zašto u svemu ovome ne bi bio stvaran samo Mornar, a mi i sve ostalo ne bismo bili tek njegov nepriznati ili neodsanjani san?

'Predstava počiva na pretpostavci da je naš identitet ugrožen, svi smo sami i ne možemo komunicirati, ali govorimo', stoji u najavi. Ona je pokušaj da se odgovori na pitanje može li se uopće stvoriti drugačiji svijet ili je svaki sanjani svijet, kao što Pessoa kaže, 'žrtva sinteza svih pljačkanja na prebivalištu krvavih tragedija', dodaje se.

Autorski je tim u 'Mornaru' stvorio svijet izgrađen na logici sna i glazbe - glazba preuzima i prožima likove na sceni, ona je zadnja linija obrane između dva svijeta koji se sudaraju.

'Predstava Mornar meditativna je predstava sa živom glazbom, koja publici ostavlja prostor za prijeko potrebnu tišinu u današnjem društvu. Poetski naboj ovoga svijeta gledatelji mogu primiti u autorefleksiji. Pessoini stihovi u današnjem poljuljanom i nestabilnom svijetu odzvanjaju na jedan poseban način vrijedan slušanja i gledanja. Oni nas izazivaju da prihvatimo drugačiji sadržaj, jezične konstrukcije i kretanje, ali suočavaju nas s nama samima', ističu iz &TD-a.

U predstavi igraju Maruška Aras, Anica Kontić, Veronika Mach, Fabijan Komljenović i Marin Živković.

Režiju i dramaturgiju potpisuje Rajna Racz, skladatelj je Marin Živković, scenski pokret oblikuje Anna Javoran, za svjetlo je zadužena Dina Marijanović. Scenografkinja je Paola Lugarić, a kostimograf Matija Dijanović.

Predstava je nastala u koprodukciji Teatra &TD i UO RUPER.

Pri ulasku u prostore Kulture SC obavezno je predočavanje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza (preboljenje, cijepljenje, cijepljenje jednom dozom), negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati), uz identifikacijsku ispravu.