NEDOVRŠENA MODERNIZACIJA

Predavanje Davida Harveyja u kinu Mosor

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.09.2010 09:49
  • Objavljeno 29.09.2010 u 15:57
David_Harvey

David_Harvey

Izvor: Creative Commons / Autor: wikipedia.org

U sklopu konferencije Nedovršene modernizacije: Ocrtavanje tendencija u Zagreb stiže David Harvey, marksistički kritičar i vodeći svjetski teoretičar urbane geografije

David Harvey (The City University of New York) eminentni je britansko-američki urbani geograf i antropolog i jedan od najutjecajnijih teoretičara urbanog prostora u posljednjih nekoliko desetljeća. Osim toga, Harvey je jedan od glavnih zagovornika ideje 'prava na grad' o kojoj je u nedavnom tekstu u New Left Reviewu zapisao: 'Pravo na grad je puno više od individualne slobode pristupa urbanim resursima: to je pravo da mijenjamo sebe mijenjajući grad.' Njegova posljednja knjiga, 'The Enigma of Capital: And the Crises of Capitalism', ekstenzivna je analiza recentne ekonomske krize prikazana kroz marksističku optiku.

Nedovršene modernizacije: Ocrtavanje tendencija konferencija je koja otvara dvogodišnji suradnički istraživački projekt Nedovršene modernizacije - između utopije i pragmatizma. Gotovo pedeset istraživača s područja bivše Jugoslavije istraživat će teme transformacija arhitektonske kulture i izgrađenog okoliša u regiji od početka socijalističkog perioda, preko postsocijalističke tranzicije sve do danas. Inicijalna konferencija će kroz prezentacije tema istraživanja nastojati naznačiti društveno-politički i kulturni kontekst i povijesne okolnosti koje su utjecale na arhitekturu i urbano planiranje u regiji te divergentne pravce njihovog razvoja. Na taj način će se započeti kritička debata o modernizacijskim procesima i njihovim društvenim i kulturnim učincima na primjeru izgrađenog okoliša.

Harvey će predavanje održati u petak, 1. listopada, u 20.30 u zagrebačkom kinu Mosor. Konferenciju organizira Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi