TEKST PAVLA PAVLIČIĆA

Praizvedba predstave 'Trojica u Trnju' u varaždinskom HNK-u

31.12.2018 u 09:44

Bionic
Reading

Predstava „Trojica u Trnju“ u režiji Ksenije Krčar, premijerno je izvedena u nedjelju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, čime je ta nacionalna kazališna kuća zaključila uspješnu godinu.

Predstava je rađena prema djelu književnika Pavla Pavličića, a priča prati trojicu prijatelja koji se spletom okolnosti nađu usred prave pustolovine.

Ovaj roman, inače jedna od najposuđivanijih knjiga za djecu u hrvatskim knjižnicama, nikad dosad nije adaptiran niti izvođen u profesionalnim kazalištima, a na scenu varaždinskog HNK-a ga je postavila redateljica Ksenija Krčar koja potpisuje i dramaturgiju. Uz napetu krimi-priču začinjenu glazbom iz 80-ih, publika je imala priliku vratiti se u prošlost, u dane kada još nije bilo mobitela i ostalih „čuda“ moderne tehnologije.

„Trudili smo se uhvatiti duh jednog vremena za kojim mnogi žale, prikazati dio našeg djetinjstva, izazvati nostalgiju kod naših vršnjaka, a zanimanje kod mlađe publike“, rekla je Krčar koja je iznimno zadovoljna glumačkom ekipom. „Rad na predstavi bio je dosta naporan, ali prekrasan, budući da je zahvaljujući glumcima atmosfera bila odlična“, dodala je redateljica.

Uz mlade glumce Jakova Jozića, Ognjena Milovanovića, Karolinu Horvat te Nikšu i Filipa Eldana, u predstavi „Trojica u Trnju“ glume i iskusni varaždinski glumci - Jagoda Kralj Novak, Bruno Kontrec, Zdenko Brlek i Marija Krpan. „Tempo rada bio je neuobičajen, ali mladi su glumci unijeli super energiju i ponijeli nas iskusnije koji smo se glumeći prisjetili onih lijepih vremena kad je naglasak bio na druženju i glazbi“, kazala je Krpan. Predstava „Trojica u Trnju“, namijenjena u prvom redu uzrastu viših razreda osnovne škole, ponovno će biti izvedena 4. siječnja, za Caritas Varaždinske biskupije, a 11. siječnja moći će je pogledati i ostali građani. Uslijedit će i izvedbe za školsku djecu.