MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT

Otvorena izložba donacija baletnog umjetnika Jelka Yureshe

06.12.2017 u 12:54

Bionic
Reading

Izložba kostima i drugih predmeta iz donacije slavnog britansko-hrvatskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe, otvorena je u utorak navečer u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Donacija obuhvaća oko 580 predmeta i sastoji od zbirki kostima i modnih dodataka, fotografija i slika te baletne literature. To je velika i kompleksna donacija i jedna od najznačajnijih koju je Hrvatska primila posljednjih godina, kazao je ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović. Donacija koja je predstavljena izložbom "Balet i strast – donacija Jelka Yureshe", čiji su autori Mladen Mordej Vučković i Davor Schopf, moći će se razgledati do 18. veljače iduće godine. Jelko Yuresha (Željko Jureša) istaknuo je da dugo nije imao kontakta sa Hrvatskom dok ga prije desetak godina nisu autori izložbe pronašli i pozvali da naprave izložbu. 'Rodio sam se na Gornjem gradu u njemačkom ratu i nisam imao ništa za igrati se dok nisam počeo igrati kod Ane Roje, pa sam skupljao sve što sam mogao', kazao je Yuresha.

Jako mi je važno da Zagreb ima ovo jer je imao mnoge zanimljive ljude kao Zinku Kunc- Milanov, Miju Čorak Slavensku i druge. Odlična je ideja da ova kolekcija dođe u Zagreb, tako da imate priču o svjetskom baletu, kazao je Yuresha i poručio da će jedino umjetnost spasiti svijet.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu, izrazila zahvalnost Yureshi i kazala da ova donacija spada u najznačajnije koje su obogatile Hrvatsku poput onih biskupa Jurja Strossmayera, bračnog para Mimare, Gavelle i drugih.  

Ova je iznimno važan doprinos poznavanju kazališnih umjetnosti ali možda i začetak jedne zbirke koja će baviti kazališnim umjetnostima, kazala je. Za nas danas ona je priča koja oživljava jedno vrijeme, rekla je ministrica Obuljen Koržinek, posebno istaknula važnost baletne literature iz donacije i zaključila da će vjerojatno biti i nadahnuće za neke buduće zbirke.

  • +15
Izložba donacija baletnog umjetnika Jelka Yureshe u MUO Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Ravnatelj Gašparović istaknuo je da će donacija kostima u kojima su odigrane neke od najznačajnijih uloga klasičnog baleta biti prilika da se muzeji počnu baviti tim relativno zanemarenim područjem kazališnih umjetnosti.  

Ona za Hrvatsku znači početak stvaranje zbirki na tom području, i ime zagrebačkog dečka Željka Jureše upisano je u povijest ove kuće, kazao je. Yuresha je rođeni Zagrepčanin, koji je prve korake napravio na sceni HNK, još za vrijeme Drugog svjetskog rata. Po završetku rata odlazi u baletnu školu Ane Roje i Oskara Harmoša u Split, a studij nastavlja u Velikoj Britaniji.

U Londonu susreće veliku baletnu umjetnicu i zvijezdu Belindu Wright, koja mu postaje baletna pa životna družica. Penje se na sami vrh svjetskog baleta i ostaje cijelu karijeru, ističe se u prilogu za izložbu. Bio je član nekih od najprestižnijih baletnih kuća, između ostalih i The Royal Balleta. Sa suprugom postaje i ambasador baleta British councila i nastupa po najvećim svjetskim kazališnim kućama ali i školskim dvoranama cijelog svijeta. Novinarima je dan uoči izložbe kazao da je kolekciju sakupljao po cijelome svijetu, a dio nje već je donirao muzejima u New Yorku, Londonu, Parizu, Tel Avivu i Zurichu, gdje danas živi. "Ovo sada je najveća donacija, takvu donaciju nisam vidio nigdje u svijetu", istaknuo je Jelko Yuresha.