u režiji Erika Ulfsbyja

'Povijest pčela' premijerno 11. ožujka u HNK-u Zagreb: riječ je o svjetskoj praizvedbi drame prema jednom od najčitanijih romana 21. stoljeća

28.02.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Distopijska priča s ekološkom potkom o izumiranju pčela, "Povijest pčela" (2011.) prvi je dio četverodijelnog ciklusa Maje Lunde o temeljnim egzistencijalnim temama s kojima se suočava suvremeni svijet

Drama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kao sljedeću premijeru najavljuje, u petak 11. ožujka, svjetsku praizvedbu dramskog teksta "Povijest pčela" koju prema romanu Maje Lunde režira Erik Ulfsby.

Knjiga Maje Lunde jedan je od najčitanijih romana 21. stoljeća koji na upečatljiv način govori o brzom sagorijevanju ljudske civilizacije, ekološkim promjenama i dezintegraciji tradicionalne obitelji.

Distopijska priča s ekološkom potkom o izumiranju pčela, "Povijest pčela" (2011.) prvi je dio autoričina četverodijelnog ciklusa o temeljnim egzistencijalnim temama s kojima se suočava suvremeni svijet. Knjiga je 2015. nagrađena prestižnom nagradom Norveški Bookseler.

Politički osviješten roman, istovremeno svjedoči o čovjekovoj veličini i krhkosti u odnosu na mnoštvo nepoznanica koje nam nudi priroda.

Ekološki triptih koji budućnost zamišlja uz sveopću glad i totalitarni režim

Ovaj ekološki triptih prikazuje devetnaesto stoljeće kao doba velikog napretka znanosti, sadašnjost gdje se realizira prijetnja vezana uz katastrofičku budućnost, dok se u budućnosti događaju i aktiviraju sve posljedice prijeteće sadašnjosti, sveopća glad i totalitarni režim.

Razdoblje prošlosti predstavlja priču o biologu i trgovcu sjemenjem Williamu i njegovoj obitelji u Engleskoj 1852. godine koji se zajedno s kćeri Charlotte posvećuje izgradnji novog tipa košnice. Sadašnjost u drami je godina 2007., a radnja je smještena u američku saveznu državu Ohio, gdje je glavni lik uzgajivač meda i pčelar George čije pčele jednoga dana netragom nestaju uslijed fenomena koji se naziva ‘poremećaj raspada pčelinjih kolonija’.

Glavna junakinja trećeg razdoblja je Kineskinja Tao, a vrijeme radnje godina 2098., u vrijeme kad asu pčele već izumrle a Tao i njezino cijelo selo radi na mukotrpnom i teškom poslu ručnog oprašivanja stabala.

William, George i Tao simboliziraju povijest pčela, od njihovog pripitomljavanja, pojave modernog pčelarstva, do njihovog nestanka te zamjene ljudima i strojevima.

"Ono što prijeti da će biti najveća ekološka katastrofa, čini priču koja miješa povijesne činjenice i distopiju", stoji u najavi. "Bolje od svih moralizirajućih govora koji izazivaju osjećaj krivnje koji se često pokazuju sterilnima, ovo djelo uspijeva stvoriti emotivni šok kod publike koja u neprestanom kombiniranju triju epoha postaje svjesna silnog mehanizma kojeg predstavlja organizacija pčela i nenadoknadivi gubitak koji nam prijeti njihovim nestankom", dodaje se.

Predstava nastaje u suradnji HNK Zagreb s Det Norske Teatret iz Osla. Redatelj je direktor toga kazališta Erik Ulfsby, dramatizaciju potpisuje Ingrid Weme Nilsen, a tekst je na hrvatski prevela Anja Majnarić. Scenograf je Even Børsum, kostimografkinja Ingrid Nylander, dizajner svjetla Torkel Skjærven, a autor glazbe Ivan Colarić.

U predstavi glume Alma Prica, Zrinka Cvitešić, Siniša Popović, Ksenija Marinković, Luka Dragić, Igor Kovač, Vlasta Ramljak Slavko Juraga, Luca Anić, Dora Lipovčan, Kristijan Potočki, Ivan Colarić, Tesa Litvan i Marin Stević.