ODBROJAVANJE DO OTVORENJA

Pogledajte postav Muzeja suvremene umjetnosti

10.12.2009 u 18:49

Bionic
Reading

Prezentacijom multimedijalne dvorane Gorgona, muzejskog postava te najavom niza izložbenih i popratnih programa na konferenciji za novinare predstavljena je nova zgrada Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), čije je svečano otvorenje zakazano za 11. prosinca u 20 sati

Oko četiri stotine okupljenih posjetitelja, medijskih djelatnika te većim djelom umjetnika i poklonika umjetnosti, okupilo se na press-konferenciji povodom sutrašnjeg svečanog otvorenja MSU-a. Plodove šestogodišnjeg rada koji je prethodio realizaciji najvećeg kulturnog projekta od osamostaljenja RH predstavili su Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, Nada Beroš i Tihomir Milovac, kustosi i autori stalnog postava, arhitekt Igor Franić, Nina Obuljen, državna tajnica u Ministarstvu kulture, Branka Šulc, ravnateljica uprave za kulturni razvitak u Ministarstvu kulture, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i Maja Weber, direktorica za odnose s javnošću T-HT-a.

Snježana Pintarić zahvalila se Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture na financijskoj podršci bez koje izgradnja zdanja čija vrijednost premašuje 400 milijuna kuna ne bi bila moguća. 'Obzirom na velik broj znatiželjnika i nestrpljenje s kojim se očekuje njegovo otvaranje, Muzeju neće manjkati posjetitelja te će se uskoro moći nazvati katedralom umjetnosti', zaključila je Nina Obuljen, državna tajnica u Ministarstvu kulture. Maja Weber čestitala je vodstvu Muzeja, arhitektu Igoru Franiću i svimakoji su pomogli izgradnju te izrazila želju da se trogodišnja suradnjaT-HT-a i MSU-a i dalje nastavi.

Tihomir Milovac kao posebno atraktivnu izdvojio je 'multimedijalnu dvoranu Gorgona, čije je ime spomen najznačajnijoj grupi hrvatskih suvremenih umjetnika koji su pomaknuli granice stvaranja'. Milovac je za tportal.hr izjavio kako se 'nada da će se ta ideja pomicanja granica primjenjivati i biti vidljiva kroz rad Muzeja'.

Prvi stalni postav, nazvan 'Zbirke u pokretu', predstavila je kustosica Nada Beroš. Prema njenim riječima, ime se ne odnosi samo na fizički nego i na mentalni aspekt već spomenutog, pomicanja granica i napretka te na arhitekturu Igora Franića koja je prilično dinamična. Zbirku u pokretu čini oko 12.000 radova, a nešto više od polovine potpisuju domaći umjetnici.Prilikom središnje svečanosti otvorenja koja počinje 11. prosinca u 18 sati bit će organizirani nastupi glazbenika i obilazak muzeja.Istodobno će se odvijati i mini otvorenja umjetničkih instalacija, među ostalim, bit će predstavljen rad poljskog umjetnika Miroslawa Balke 'Oči pročišćenja', izložba 'Akvizicije 2004.- 2009.', instalacija 'Posthistorijski diptih' Brace Dimitrijevića, instalacija 'Umjetnik pri radu' Dalibora Martinisa, te 'Tobogan' Carstena Höllera koji je već izazvao mnogo pozornosti jer će posjetitelji imati priliku projuriti kroz cijev na jutenoj vreći.Događanja u Muzeju bit će popraćena projekcijama video-mapinga na samoj zgradi, a moći će se pratiti i na ekranu smještenom na zapadnoj strani građevine.

Muzej je tijekom popodneva obišao i predsjednik Stjepan Mesić

Na otvorenju će govoriti ministar kulture Božo Biškupić, ravnateljica Muzeja Snježana Pintarić, a MSU će otvoriti predsjednica Vlade Jadranka Kosor i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u 20 sati.

U duhu približavanja muzeja takozvanom običnom posjetitelju, MSU organizira akciju 'Potpisujem sve što je plavo'. U subotu, 12. prosinca od 12 do 19 sati, i u nedjelju, 13. prosinca od 11 do 13 sati, posjetitelji su pozvani da donesu bilo kakav plavi predmet ili dovedu prijateljicu plavih očiju, nalakiraju nokte plavom bojom, ostave svoj 'rad' unutar ili ispred Muzeja, potpišu ga i zauzvrat će dobiti simboličan dar plave boje. Radi se o umjetničkoj akciji Ante Jerkovića.

Tijekom trodnevnog otvorenja bit će organiziran i bogat popratni program: radionice, video projekcije, predavanja i nastupi glazbenika.

Podsjetimo, izgradnja nove zgrade Muzeja suvremene umjetnosti započela je 2003. prema projektu arhitekta Igora Franića. Nakon Muzeja za umjetnost i obrt, sagrađenog prije 125 godina, ovo je prvi namjenski muzej izgrađen u Hrvatskoj. Proteže se na ukupnoj površini od oko 18.000 četvornih metara, a 4.800 zauzima izložbeni prostor.