PREMIJERA U ZAGREBAČKOM HNK

Pogledajte fotke s proba 'Peer Gynta' koji postaje digitalan!

11.04.2018 u 13:44

Bionic
Reading

U Hrvatskom narodnom kazališu intenzivirale su se probe 'Peer Gynta' Henrika Ibsena u režiji Norvežanina Erika Ulfsbya, a kako najavljuju iz kazališta, drama postaje digitalna, koristeći inovativnu audio-tehnologiju koju će razvijati u suradnji sa stručnjacima iz područja elektroakustike. Premijera je 20. travnja, tjedan prije norveške premijere Krležinog 'Kraljeva' što u Det Norske Theatre u Oslu režira Ivica Buljan, a sve u sklopu koprodukcije tih dvaju kazališnih kuća naslovljene 'Učini udaljenost nepostojećom'

U sklopu EU projekta European Theatre Lab koji financira Europska komisija i programa Kreativna Europa 2014. -2020., zagrebački HNK je u suradnji s partnerima iz  Det Norske Theatrea, nacionalnoga kazališta iz Osla, osmislio koprodukcijski projekt Učini udaljenost nepostojećom. Projekt će rezultirati postavljanjem dvaju nacionalnih modernističkih klasika dramske književnosti, Peera Gynta  Henrika Ibsena u režiji Erika Ulfsbya u zagrebačkome HNK i Kraljeva Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana u Det Norske Theatreu u Oslu.

  • +10
Proba Peer Gynta u HNK Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović

Prema najavi HNK, redatelj Erik Ulsfby temelji ovu verziju Peera Gynta na susretu između Peera (Siniša Popović) i Ljevača pucadi (Alma Prica). Na Peerovo pitanje 'Koja je svrha svega?' dobiva odgovor da to treba naslutiti. Oni koji nisu kadri naslutiti osuđeni su postati đavolov lak plijen. S jednom nogom iznad ponora, Peer mora baciti svjetlo na vlastiti život i djela. U predstavi, uz spomenutog Popovića i Pricu, sudjeluju Ksenija Marinković, Lana Barić, Luka Dragić, Nikša Kušelj, Silvio Vovk, Filip Vidović, Nina Violić, Slavko Juraga, Vanja Matujec, Ivana Boban, Ivan Colarić i Luca Anić.

Dramaturzi predstave Peer Gynt  su Carl Morten Amundsen i Sanja Ivić, scenografiju potpisuje Arne Nøst, kostimografiju Ingrid Nylander, a skladatelj je Mitja Vrhovnik Smrekar.