NA ULAZU U SPLITSKU LUKU

Počela obnova svjetionika na Katalinića brigu

06.09.2013 u 16:36

Počela obnova svjetionika na Katalinića brigu

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Nakon najava i izrade elaborata obnove, konačno se počelo i s radovima na obnovi svjetionika i Spomenika palom pomorcu na rtu Katalinića briga nad ulazom u splitsku Gradsku luku. Danas smo obišli ograđeno gradilište i radovi su započeli postavljanjem skele na 35 metara visokom svjetioniku

Podsjetimo, svjetionik je podignut 1958. godine kao 'spomenik - svjetionik' u čast svih naših palih pomoraca i cijeli kompleks na uzvisini Katlinića brig. između luke i plaže Bačvice. zaštićen je kao spomenik kulture. Uz svjetionik je kosturnice i impresivan reljef, remek-djelo splitskog kipara, Meštrovićeva učenika Andrije Krstulovića. Završetak radova je najavljen za blagdan zaštitnika pomoraca sv. Nikole 6. prosinca.

Autori projekta i spomenika su arhitekt Ivan Carić i kipar Andrija Krstulović. Plato Katalinića briga na istočnoj strani gradske luke je smješten 14 metara nad morem. Svjetionik je, uz zvonik sv. Duje, prepoznatljiva vertikala u Splitu i već desetljećima predstavlja simbol i naglasak na vizuri grada s mora. Objekt je toranj armiranobetonske konstrukcije i pravokutnog tlocrta. Sa šire zapadne i istočne strane obložen je sa 5.860 staklenih prizmi, a s južne i sjeverne strane bijelim kamenim pločama. Mnogo tih prizmi oštećeno je i njihova zamjena prema smjernicama konzervatora važan je segment obnove.

Danas je svjetionik koji dominira nad ulazom u Gradsku luku još izvan funkcije, mada je odnedavno privremeno počelo raditi rotirajuće svjetlo. Ta vertikala, zajedno s nekadašnjom zgradom tvrtke Dalmacijavino urbanistički i prostorno definira istočni dio gradske luke. Zgrada Dalmacijavina, izgrađena po projektu arhitekta Stanka Fabrisa 1961., predstavlja vrijednu baštinu moderne industrijske arhitekture u Splitu.

Svjetionik smješten na najznačajnijoj lokaciji na istočnoj obali Jadrana, na ulazu u splitsku luku izvan funkcije je još od listopada 1991. Toranj je pretrpio oštećenja pogotkom iz topa razarača 'Split' koji je nedavno rashodovan i iz Crne Gore odvučen u rezalište.