SKOK ZA PLES

'Plešite bez povoda i napravite nešto posebno za sebe'

28.04.2013 u 18:33

Bionic
Reading

Na Svjetski dan plesa, koji se obilježava 29. travnja, u osam hrvatskih gradova, točno u 18 sati, izvest će se 'skok za ples', čime se simbolički želi skrenuti pozornost na važnost razvijanja plesa u Hrvatskoj. U organizaciji plesnog centra Tala i suradnji s Nomadskom plesnom akademijom, istovremeno na gradskim trgovima u Karlovcu, Varaždinu, Zadru, Splitu, Rijeci, Požegi i Sv. Nedelji prigodnim programima proslavit će se Svjetski dan plesa, dok će se na zagrebačkom Zrinjevcu time zatvoriti i ovogodišnja plesna manifestacija Platforma.hr.

Prije 'skoka', na Zrinjevcu će se izvesti predstava 'Galileu' portugalskih autorica i izvođačica Beatriz Rousseau i Daniele Andane, u produkciji Companhie de Danca de Almada, a potom i srpski projekt 'Exercise book for choreography of attention - Point of No Return' koreografkinje i kazališne producentice Dalije Aćin Thelander

Svjetski dan plesa obilježava se na inicijativu UNESCO-a od 1982, kao uspomena na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora i začetnika modernog baleta Jeana Georgesa Noverrea

Osnovna ideja bila je podsjetiti da je ples umjetnički oblik koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke, pa se na taj dan čitaju poruke poznatih osoba iz svijeta plesa.

Autor ovogodišnje međunarodne poruke, tajvanski plesač, koreograf i pisac Lin Hwai-min, pozvao je u svojoj poruci ljude da ugase televizore i kompjutore, da izraze sebe kroz ples i tijelo, pridruže se ljudima u 'valovima pulsiranja' i slave život s plesom.

Irma Omerzo, plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja u hrvatskoj je poruci ukazala na to da se urođena igra i potreba za plesom tijekom odrastanja u 'svijetu u kojem se pleše samo u rijetkim prilikama' sve više potiskuje, iako bi čovjek pronalaskom onog dječjeg u sebi i plesanjem bez povoda mogao napraviti nešto posebno za sebe.

U Hrvatskoj se Svjetski dan plesa obilježava od 1999. pod pokroviteljstvom ITI UNESCO-a Hrvatska, koji je 2009. zagrebačkom Plesnom centru Tala prepustio organizaciju obilježavanja tog dana.

Pod sloganom 'Ukrcaj se', u svom četrnaestom izdanju manifestacija Platforma.hr okupila je u Zagrebu od 25. travnja niz predstava suvremenog plesa, radionice, prezentacije, razgovore, izložbe i projekcije plesnih filmova, a u pet dana predstavili su se ponajbolji hrvatski i inozemni autori, koreografi, stručnjaci i plesni umjetnici.