OD OBAME DO SANADERA

Plagirani plakat koji ulijeva strah u kosti

17.03.2011 u 11:40

Bionic
Reading

Nakon što je njegov plagijat izazvao kaznenu prijavu bivšeg premijera Ive Sanadera, svjetski poznati trobojni plakat Baracka Obame ne prestaje biti temom medija te je ovih dana isprovocirao još jednu tužbu The Associated Pressa

Fotograf Mannie Garcia, autor fotografije Baracka Obame koja je inspirirala plakat uličnog umjetnika Sheparda Faireyja, nije ni sanjao kakvu će lavinu događaja izazvati njegov rad iz 2006. godine. Svjetsku slavu nije očekivao ni mladi Fairey, koji je fotografiji američkog predsjednika ulio život, obojio je u dopadljive crvene, bijele i plave nijanse i sve začinio potpisom 'Hope' (nada).

Faireyev plakat Baracka Obame

Trobojni plakat obilježio je Obaminu predsjedničku kampanju iako nije bio dio službene propagande, već tek umjetnikov odgovor na predsjedničke izbore. Po broju nastalih kopija plakat je ubrzo po nastanku stao rame uz rame nekadašnjim posterima s likom Che Guevare, a diljem SAD-a, ali i širom svijeta nicale su njegove kopije.

Plakat sa svojim likom dobio je i bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton s nimalo laskavim, sarkastičnim naslovom 'Pipkati' (Grope), političarka Sarah Palin osvanula je u tri boje s potpisom 'Nope' (ne), a lik francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja pojavio uz afirmativne poruke poput 'Proizvoditi čistu i trajnu energiju u Europi'.

Nakon što su vlastite verzije plakata dobile i brojne zvijezde showbiza među ostalima Amy Winehouse uz natpis 'Dope' pa čak i papa Benedikt XVI. uz natpis 'Pope', rad je proglašen najviše kopiranim plakatom u zadnjih nekoliko desetljeća. Zbog uloge koju je odigrao u predsjedničkoj kampanji Baracka Obame, uvršten je i u zbirku Nacionalne galerije portreta u Washingtonu.

Ipak, međunarodnu slavu popratila je tužba za kršenje autorskih prava agencije The Associated Pressa za koju radi fotograf Mannie Garcia. Fairey je na sudu podmirio troškove naknade za kršenje autorskih prava i postigao dogovor s agencijom, ali priča s najviše kopiranim plakatom tu nije stala.

Ovih je dana tužena modna marka Urban Outfitters zbog majice s otisnutim spornim plakatom, a zanimljivo je da je Fairyjev trobojni Obama nadahnuo i domaće ulične umjetnike te su se u Zagrebu ne tako davno pojavili plakati s likom bivšeg premijera Ive Sanadera. Nepoznati autori Sanaderov lik smjestili su uz riječ 'Rope', u prijevodu 'uže'.

Bivši premijer, nije se mnogo osvrtao na brojne svjetske inačice plakata i u svemu je prepoznao ozbiljnu prijetnju smrću te putem svojih odvjetnika podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv nepoznatih osoba. Za sve je kriva riječ 'uže' koja je, smatra Sanader, direktno povezana s vješanjem. Dogodilo se tako da je domaćim medijima i posljedično tome, javnosti, posve promakao značaj plakata u smislu njegove svjetske prepoznatljivosti i činjenice da su i domaći autor dali svoju verziju najpopularnijeg plagijata. S obzirom na sudbinu brojnih drugih hrvatskih umjetničkih priča, ne čudi što se i nova ulična intervencija izgubila u sveprisutnoj politici.