ZA KNJIGU GODINE

Pjesnikinji Helen Dunmore posmrtno dodijeljena nagrada Costa

31.01.2018 u 15:54

Bionic
Reading

Britanska pjesnikinja Helen Dunmore, koja je umrla u lipnju 2017., proglašena je u 30. siječnja u Londonu ovogodišnjom dobitnicom prestižne britanske nagrade Costa za knjigu godine, a nagradu joj je posmrtno donijela njezina posljednja zbirka poezije 'Inside the Wave', koju je sudački panel ocijenio 'zadivljujućim posljednjim ostvarenjem'

To je drugi put u povijesti te nagrade da je dodijeljena posmrtno - godine 1998. posmrtno je pripala pjesniku Tedu Hughesu - i tek osma nagrada za knjigu godine dodijeljena pjesničkoj zbirci.

'Inside the Wave' autoričino je suočavanje s dijagnozom terminalnog stadija karcinoma i skorom smrću. Nakon njezine smrti, u zbirku je uključena i posljednja pjesma 'Hold Out Your Arms', napisana samo deset dana prije nego je umrla.

Nagradu su na posebnoj svečanosti upriličenoj u utorak u Londonu preuzeli autoričin suprug Frank Charnley i njihova djeca Patrick i Tessa.

'Poezija je bila dio njezine duše', rekao je Patrick Charnley preuzimajući 30 tisuća funta vrijednu nagradu. 'Ta zbirka sadrži neke od najljepših pjesama koje je ikada napisala, a objavljena je u vrijeme njezine smrti. Izrazito je osobna i predivna i nadamo se da će se dojmiti mnogih koji se suočavaju s onim što sve nas čeka', poručio je.

Predsjednica sudačkog panela, novinarka i spisateljica Wendy Holden ocijenila je 'Inside the Wave' nevjerojatno dirljivim modernim klasikom iz pera vrhunske autorice.

'Iako pisana u trenucima umiranja, ona potvrđuje snagu života. Inspirativne su čak i one pjesme pisane iz bolničkoga kreveta. Većina njih puno govori o nama samima, o tome tko je bila Helen, tko smo mi, one se obraćaju svima nama', rekla je Holden, istaknuvši kako bi dodjela te važne nagrade zbirci poezije mogla vratiti pjesništvo u fokus interesa javnosti.

Književna nagrada Costa pokrenuta je 1971. kao nagrada Whitbread, a 2006. sponzorstvo je preuzeo lanac Costa Coffee. Jedna je od najpopularnijih britanskih književnih nagrada, a dodjeljuje se u pet kategorija: za roman, debitantski roman, biografiju, poeziju i dječju knjigu. Pobjednički naslovi u tim kategorijama potom se natječu za naslov britanske knjige godine.

Dunmore je pobijedila u konkurenciji u kojoj su još bile knjige 'In The Days Of Rain' Rebecce Stott, 'Reservoir 13' Jona McGregora i 'The Explorer' Katherine Rundell. Prošle godine nagradu je dobio irski dramatičar, romanopisac i pjesnik Sebastian Barry za knjigu 'Days Without End'.

Proglašenju pobjednika u kategoriji nagrade Costa za knjigu godine prethodila je dodjela nagrade Costa za najbolju kratku priču, koju je ove godine osvojila novinarka Luan Goldie za kratku priču 'Two Steak Bakes and Two Chelsea Buns'.