NAKON OSAM GODINA

Pećina Altamira opet se otvara za javnost

09.06.2010 u 09:05

Bionic
Reading

Pećina Altamira, 'Sikstinska kapela paleolitske umjetnosti', otvorit će se za javnost nakon osam godina, izjavila je španjolska ministrica kulture Angeles Gonzalez-Sinde

Altamira bi, prema jednoglasnoj odluci zaklade koja njome upravlja, trebala biti otvorena za javnost do kraja godine. U međuvremenu će se osigurati sve za njezino očuvanje.

Pećina Altamira, otkrivena 1868. pokraj grada Santillane del Mara na sjeverozapadu Španjolske, sadrži jednu od najvećih slikarskih cjelina prapovijesti, s čuvenom velikom dvoranom s bizonima, oslikanom prije najmanje 14.000 godina. Na stropu se mogu vidjeti crveni i žuti bizoni, ali i konji, jeleni te ljudi sa životinjskim glavama.

Zatvorena je za javnost u rujnu 2002, nakon otkrivanja mikroorganizama koji su uništavali njezine pećinske slikarije. Otada se 2,5 milijuna posjetitelja na godinu moralo zadovoljiti vjernom replikom u blizini.

Predsjednik autonomne zajednice Cantabrije Miguel Angel Revilla izrazio je želju da sljedeći posjetitelj pećine bude osobno američki predsjednik Barack Obama. 'Već sam napisao pozivnicu na engleskom', kazao je on.

Odluka o otvaranju pećine ipak nije po volji španjolskog visokog vijeća za znanstvena istraživanja.

'Neprestani dolazak posjetitelja izazvao bi novu promjenu okoliša pećine uz širenje mikroorganizama koji bi mogli naštetiti slikarijama', upozoreno je.

Prije zatvaranja 2002, pećina Altamira bila je zatvorena za javnost i 1977, a potom otvorena 1982. uz ograničeni režim posjeta.