MINI-RETROSPEKTIVA

Pečeni janjci, rovokopači, bilderi i manekenke: Matko Vekić u Laubi predstavlja svoj opus

08.03.2019 u 15:13

Bionic
Reading

Zagrebačka Lauba 8. ožujka u 19 sati otvara izložbu Matka Vekića 'Dvojbe i komplementarnosti' na kojoj će predstaviti presjek umjetnikova stvaralaštva od 1995. do danas

Kukci i automobili, električni stupovi i gradilišta, trgovi i pečeni janjci, zahodi i stadioni, rovokopači i dizalice, oblaci i elementarna priroda, maske, bilderi i manekenke samo su neki od motiva u kojima se Matko Vekić bavio u svojim slikarskim ciklusima. U Laubi će se na prodajnoj izložbi 'Dvojbe i komplementarnosti', zamišljenoj kao mini-retrospektiva, prikazati radovi iz gotovo svih njegovih dosadašnjih stvaralačkih faza.

'Ali nipošto u kronološkom slijedu', upozorava u predgovoru izložbe Vanja Babić, dodajući da Matko Vekić svoje radove u vizualne dijaloge dovodi na koncepcijski nerijetko iznenađujuće načine, postavljajući katkad jednu uz drugu slike nastale unutar jedinstvenog ciklusa. Zid mu, s druge strane, katkad dijele slike nastale u razmaku od dvadesetak godina.

Svi su ipak povezani autorovom jedinstvenom slikarskom interpretacijom, navodi Babić.

'Bez obzira radi li se o motivima dokumentarne, figurativne, realne ili nadrealne prirode ili o igri asocijacija i ikoničko-metaforičkih kombinacija, Matko Vekić smješta ih u aktualni kontekst i nenametljivo im pridodaje kritički stav o suvremenim društvenim procesima, pokazujući kako se i u tradicionalnim slikarskom mediju, mogu vrlo kvalitetno postaviti ključna pitanja za pojedinca i društvo.'

Vekić iza sebe ima preko 40 samostalnih izložbi, a hrvatsku je selekciju predstavljao dva puta u Kairu, 2006. i 2010., na tamošnjem međunarodnom bijenalu. Na Venecijanskom bijenalu bio je 2009., a za svoj je rad višestruko nagrađivan.

Slikarstvo je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao 1995. u klasi Đure Sedera.

Izložba 'Dvojbe i komplementarnosti' otvorena mu je do 22. ožujka.