Goya, Monet, Cézanne...

Pariški muzeji omogućavaju besplatan pristup stotinama tisuća umjetničkih djela

17.01.2020 u 08:29

Bionic
Reading

Besplatno je moguće preuzeti skenirana djela Goye, Moneta, Cézannea i stotine drugih u visokoj rezoluciji.

Pariške galerije i muzeji čuvaju stotine tisuća umjetničkih djela. U tamošnjim muzejima nalaze se slike Francisca Goye, Paula Cézannea, Clauda Moneta i mnogih drugih slavnih umjetnika čija su djela ponekad neprocjenive vrijednosti. Javna ustanova, Pariški muzeji, uključuje 14 gradskih muzeja, i upravo je objavila da će od sada remek-djela koja se nalaze u fundusima njihovih muzeja biti dostupna najširoj javnosti i to besplatno. Pariški muzeji postavili su na svoje web stranice 321, 178 umjetničkih djela - uključujući slike i fotografije. Više od 150,000 od tih slika su u javnoj domeni i korisnici ih mogu preuzeti u visokoj rezoluciji od 300 DPI. Ostala djela mogu se pregledati, ali nisu dostupna u visokoj rezoluciji.

'Ovime smo osigurali da svatko može besplatno pristupiti našim digitalnim datotekama i ponovo ih koristiti, bez ikakvih tehničkih, pravnih ili financijskih ograničenja, čak i za komercijalnu upotrebu', stoji u priopćenju za javnost Pariških muzeja.

Korisnici mogu pregledavati katalog muzeja ili pregledavati posebne virtualne izložbe. 'Osigurali smo da posjetitelji mogu lako, dugotrajno, slobodno i kad god im zatreba koristiti slike visoke razlučivosti kao potporu u njihovim istraživanjima, predavanjima i publikacijama' dodali su.

Slike su dostupne na stranicama institucije Paris Musées na ovom linku.