JEDNA ČLANICA MANJE

Pala ostavka u HAVC-u, oglasila se i Zlatar Violić

05.12.2014 u 19:50

Bionic
Reading

Nakon niza prepirka oko navodnim nepravilnostima u ponovnom izboru Hrvoja Hribara na mjesto ravnatelja HAVC-a oglasila se i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Istovremeno, ostavku u HAVC-u dala je članica Upravnog odbora Darija Kulenović Gudan

Ministarstvo kulture nema nikakvog utjecaja na izbor ravnatleja Hrvatskog audiovizualnog centra, rekla je u petak u Rijeci ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentira tvrdnje o navodnim nepravilnostima u ponovnom izboru Hrvoja Hribara na mjesto ravnatelja HAVC-a te navodnim pritiscima Ministarstva.

Ministrica Zlatar Violić rekla je da po zakonu Upravni odbor HAVC-a bira ravnatelja na temelju natječaja te da su u tom postupku održane dvije sjednice toga tijela.

Što se tiče sumnji iskazanih u medijima o navodnom sukobu interesa članice Upravnog odbora Darije Kulenović Gudan, inače suvlasnice produkcijske kuće Studio Dim koja je dobila sredstva na natječajima HAVC-a, ministrica je istaknula da je Ministarstvo u ponedjeljak na zahtjev predsjednika Upravnog odbora HAVC-a Stjepana Ćosića, dostavilo pismo u kojemu tumači da, po Zakonu o audiovizualnoj djelatnosti, ne postoji mogućnost sukoba interesa s obzirom na to da ona razina nadležnog vijeća koja dodjeljuje sredstva nije uopće poklopljena s razinom Upravnog odbora.


"No, kako su u medijima iskazane određene sumnje, članica Upravnog odbora Darija Kulenović Gudan nije prisustvovala nijednoj sjednici ni sudjelovala u izboru ravnatelja Hribara. Ako postoji sumnja u sukob interesa, ona to ni u kom slučaju nije mogla zlouporabiti", navela je ministrica.

Kazala je da je ministarstvo Upravnom odboru uputilo samo jedan dopis, a on se odnosio na to da se ovaj tjedan mora dovršiti postupak izbora ravnatelja jer je istjecao protekli mandat te naglasila da Ministarstvo nije davalo nikakve upute tko bi trebao biti izabran, nego samo da UO mora završiti postupak jer bi inače "došli u zrakoprazni prostor bez ravnatelja".

"U tom je smislu ministarstvo dalo preporuku da Kulenović Gudan ne bude na tim sastancima, da se ta tema sukoba interesa ne bi dalje razvijala", kazala je.
Kulenović Gudan u petak poslijepodne iz osobnih je razloga dala ostavku u Upravnom odboru HAVC-a.

Andrea Zlatar Violić danas je na konferenciji za novinare u riječkim prostorijama HNS-a govorila o mogućnostima pozitivnog učinka kulture na ekonomiju.
Govoreći o mogućnosti korištenja EU fondova, kazala je da je Ministarstvo kulture dalo koncepte tipova projekata vrijednosti veće od milijardu kuna.

Učinak kulture je, osim na razini estetskog doživljaja i umjetnosti, i na socijalnoj razini društva ali i na financijskoj, kazala je, navevši da u Hrvatskoj udjel kulture u BDP-u iznosi malo više od dva posto, a u EU je prosjek oko četiri posto.

U primorsko-goranskoj županiji će se, među ostalim, investirati u projekt Putevi Frankopana, koji će je povezati s drugim županijama, do Međimurske, kazala je. Istaknula je i projekt uređenja kompleksa bivše tvornice Rikard Benčić u Rijeci za kulturne sadržaje navevši da će se u siječnju raspisati natječaj za radove vrijednosti 20 milijuna kuna, a da bi prva trebala biti uređena Palača šečerane, nekadašnja upravna zgrada tvornice.

Uz Zlatar Violić, na konferenciji su o značenju kulture govorili i zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš, koji je istaknuo mogućnost razvoja kulturnog turizma i kulture kao pokretača ruralnog razvoja, te članovi predsjedništva Županijske organizacije HNS PGŽ Hrvoje Marušić i Valerij Jurešić.