u Galeriji SC

Otvorenje izložbe 'Učinci proljetnog pospremanja' Josipa Rončevića

25.03.2022 u 12:14

Bionic
Reading

Otvorenje izložbe Učinci proljetnog pospremanja Josipa Rončevića održat će se u večeras, 25. ožujka u 19 sati, a bit će otvorena do 6. travnja, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati

Proces u kojemu se predodžbe ili koncepti ostvaruju u svijesti može se obilježiti terminom Johna Lockea 'asocijacija ideja', prema kojemu iskustvo vanjskoga svijeta ili unutarnjih operacija našeg uma može jedino pružati izvor ideja, a one se međusobno spajaju čak i bez svjesne intervencije logičkog uma, stoji u najavi.

Josip Rončević prikazuje svoj logički prostor misaonih poveznica, u svrhu preispitivanja ili izvrtanja pojmova, tj. naslikanih predmeta, u kojima pronalazi postupke, principe ili procese koje afirmira slikarskim izrazom. Njegovi radovi podijeljeni u deset cjelina mogu se promatrati kao predmeti opažanja, niz slikovnih asocijativnih igara i istraživanja mogućih načina razumijevanja slikovnosti, posebice problematizacije medija slikarstva, te kao stavovi o naravi opažanja i reprezentiranja. Ciklus Učinci proljetnog pospremanja putem niza slikarskih zadataka pruža uvid u osvježavajući, neprestani izvor kreacije, te u svojoj srži predočuje udivljenje prema svijetu, što podupire i Kožarićeva izjava 'pravi umjetnik je dijete koje mnogo znade', ali i prihvaćanje svijesti o uzaludnosti unatoč neprekidnoj potrebi za jasnom namjerom i svrhovitošću postojanja.

Rođen 1991. godine u Zadru gdje je završio gimnaziju. U Zagrebu je 2015. diplomirao na Grafičkom fakultetu, a iste godine upisao slikarski odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija je dobio nekoliko priznanja za svoj rad, sudjelovao je u uredništvu časopisa Skica, a 2020. je diplomirao sa pohvalom iz latinske klasifikacije summa cum laude. Izlagao na šest samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi od kojih se mogu istaknuti Igra sporta i umjetnosti (HDLU, Zagreb), Erste fragmenti 16 (Lauba, Zagreb), Eterični narativi (Galerija Kranjčar) i 35. salon mladih (HDLU, Zagreb) pri kojem je sunagrađen 'Nagradom Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut, umjetnici umjetniku'.