povijesna obiteljska saga

'Hrvatski put ka sreći' Bobe Jelčića u subotu na Trgu Republike Hrvatske

25.03.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Ansambl predstave 'Hrvatski put ka sreći' Bobe Jelčića izvest će u subotu, 26. ožujka, na javnom prostoru ispred Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske, dio scena iz ove povijesne obiteljske sage o potrazi za srećom na našim prostorima

Kako se ističe u najavi, stavljanjem potrage za srećom u kontekst gradskih prostora od povijesnog i simboličnog značaja želi se potaknuti na promišljanje ove predstave Satiričkog kazališta Kerempuh i izvan okvira kazališne scene, javnosti približiti njezinu kazališnu estetiku i aktualnu problematiku kojom se bavi, te tako potaknuti interes za odlazak u kazalište, gdje gledatelji mogu dobiti uvid u cijelu predstavu.

'Hrvatski put ka sreći' nesvakidašnja je predstava s elementima neverbalnog kazališta koja donosi jednostavnu priču o djevojčici koja odrasta na ovim prostorima u surovim društvenim i ekonomskim prilikama, kao i o njezinim precima i potomcima. Presjekom više generacija daje prikaz većeg perioda hrvatske prošlosti - od Austro-Ugarske Monarhije do stvaranja neovisne Hrvatske.

Kompleksni obiteljski odnosi i međugeneracijski sukobi premreženi su političkom i društvenom dimenzijom koja utječe na intimna previranja pojedinaca, predstavnika hrvatske povijesti i ujedno svih nas. Ono što veže širok vremenski raspon koji se sabija u predstavi jest potraga za srećom ili, preciznije, pokušaj da se dokuči što to sreća predstavlja pojedincu uhvaćenom u vrtlog nemilosrdne hrvatske povijesti.  

Ova obiteljska saga prikazana je s mnogo ekspresije, emocionalnog naboja, kretnji i govora tijela, s minimalno teksta, a uz maksimalno kreativno kolektivno (ko)autorstvo glumaca, što je glavna karakteristika poetike Bobe Jelčića, koja u 'Hrvatskom putu ka sreći' doživljava i neočekivanu estetsku nadogradnju.

U predstavi igraju Nataša Dangubić, Jerko Marčić, Marko Makovičić, Maja Posavec, Ana Maras Harmander, Nikša Butijer, Ozren Opačić i Karlo Mlinar. Javna izvedba dijelova predstave počinje u subotu 26. ožujka točno u podne.