OŽIVJELA STARA VREMENA

Otvorene Varaždinske barokne večeri

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 19.09.2009 12:48
  • Objavljeno 19.09.2009 u 12:48
Varaždinske barokne večeri 2009.

Varaždinske barokne večeri 2009.

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Koncertom češkog vokalno-instrumentalnog ansambla za baroknu glazbu Ensemble Inegal iz Praga u varaždinskoj katedrali, u petak navečer su počele 39. Varaždinske barokne večeri

Otvaranju su, uz domaćina varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, nazočili i izaslanik češkog Senata senator Tomas Grulich te češki veleposlanik u Hrvatskoj Karol Kuhl, budući da je Češka ovogodišnja zemlja-partner Varaždinskih baroknih večeri.

Glazbenu priredbu službeno je otvorio izaslanik predsjednice Vlade RH, ministar kulture Božo Biškupić, istaknuvši kako Varaždinske barokne večeri 'imaju važnu kulturološku ulogu budući da su uspjele sačuvati našu djedovinu, ali isto tako i prihvatiti nove suvremene okvire'.

Češki senator Grulich podsjetio je na bogatu povijesnu vezu Češke i Varaždina kroz kulturu i glazbu.

Varaždinske barokne večeri otvorene su koncertom češkog vokalno-instrumentalnog ansambla za baroknu glazbu Ensemble Inegal koji okuplja vrsne češke i inozemne glazbenike, a izvode glazbu od razdoblja renesanse do 19. stoljeća. Na programu je bio oratorij 'Il Serpente di Bronzo', duhovna kantata 'Brončana zmija' najznačajnijeg češkog baroknog skladatelja Jana Dismasa Zelenke.

Prije koncerta održana je izložba i promocija CD-a 'Jurica Murai na Varaždinskim baroknim večerima'.

Nakon koncerta dio svečanog otvaranja održan je i na ulicama Varaždina prigodnim programom glumaca varaždinskog HNK-a te vatrometom.

U subotu navečer u 19 sati je na rasporedu, također u varaždinskoj katedrali, koncert Hrvatskog baroknog ansambla i Akademskog zbora 'Ivan Goran Kovačić'.

Osim u Varaždinu i Varaždinskoj županiji koncerti će se održati i u Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj te Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tako će Helsinki baroque ensemble, osim večerašnjeg koncerta u Sisku, održati u subotu koncert u Križevcima, u nedjelju u Krapini te u ponedjeljak u Varaždinu.

Također u sklopu Varaždinskih baroknih večeri bit će održano i nekoliko koncerata u četiri europske zemlje - Mađarskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Austriji te Izraelu.

Varaždinske barokne večeri završavaju u nedjelju, 27. rujna, koncertom Collegium Marianum, odnosno dodjelom nagrada sljedećeg dana u Gradskoj vijećnici.

Od popratnih programa valja izdvojiti izložbu cvijeća od 26. do 29. rujna te promociju novog čembala na koncertu Višnje Mažuran u varaždinskom HNK-a. Čembalo su za potrebe Varaždinskih baroknih večeri izradili graditelji instrumenata Antun Malosej i Zlatko Pavlinić, a to je prvi takav instrument napravljen u Hrvatskoj.

Varaždinske barokne večeri održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića i Ministarstva kulture RH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi