NAHRLILE TISUĆE GRAĐANA

Otvoren Muzej suvremene umjetnosti

11.12.2009 u 23:37

Bionic
Reading

Dugoočekivani Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorila je u petak navečer premijerka RH Jadranka Kosor pred brojnim predstavnicima vlasti, ministrima kulture susjednih zemalja, diplomatima te nekoliko tisuća građana koji su nestrpljivo čekali da među prvima uđu u Muzej

Izmjenjujući se za govornicom na svečanom otvorenju, premijerka Jadranka Kosor, gradonačelnik i kandidat za predsjednika RH Milan Bandić te ministar kulture Božo Biškupić u više navrata istaknuli su važnost otvaranja ovog kapitalnog objekta hrvatske kulture.

U svojim govorima, koji su se poklapali u informacijama o povijesti nastajanja i izgradnje Muzeja, nisu zaboravljali spomenuti zaslužne iz redova svojih stranki pa je, dosad više puta doživljeno, prepucavanje oko toga tko je najzaslužniji, nastavljeno i prve večeri otvorenja kulturne investicije u koju je uloženo preko 400 milijuna kuna.

Ono je najviše razljutilo Duška Ljuštinu koji je ironično prokomentirao kako iz govora ispada da je HDZ jedini zaslužan za MSU.

Atmosfera je među kultunjacima ipak bila ležernija i veselija. Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, kao i kustosi stalnog postava Nada Beroš te Tihomir Milovac, nisu krili uzbuđenje što je Muzej napokon otvoren, a Pintarić je istaknula kako se nada da će i narednih dana ljudi pohoditi Muzej kao i na večeri otvorenja.

Zaposlenici Muzeja prvi su, noseći u rukavicama instalaciju 'Obojena cijev' G. Žuvele, krenuli u razgledavanje i za sobom poveli VIP uzvanike među kojima su bili ministri kulture Austrije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, BiH, izaslanica mađarskog ministra, ljubljanski gradonačelnik te brojni uzvanici iz domaćeg političkog i kulturnog života.

Potpisujem sve što je plavo

Svatko tko u subotu u MSU donese nešto plavo, ostavi i potpiše se, dobit će dar plave boje i besplatan ulaz u Muzej sljedećeg tjedna.

Razgledavajući Muzej, ministar kulture Biškupić nije mogao odoljeti svojoj strasti za fotografijom pa je na momente iz džepa vadio mini digitalni fotoaparat i fotografirao kolege koje je u društvu ravnateljice Pintarić proveo izložbama - stalnim postavom 'Zbirka u pokretu' koji broji šestotinjak djela te izložbom 'Akvizicije' .

Tisuće građana s nestrpljenjem je pred ulazom iščekivalo da prođe službena ceremonija pa da pohrle u Muzej. Nažalost, veliki broj ostao je čekati pred Muzejem na kiši duže od sat vremena, unatoč tome što su imali pozivnice.

Utjeha im je bio glazbeni program na vanjskoj pozornici te vrlo atraktivan prijenos događanja u Muzeju prikazivan na zapadnoj strani zgrade koju je projektirao Igor Franić, za svečane ceremonije otvaranja nagrađen najsrdačnijim pljeskom.

Prve dojmove s otvorenja MSU-a za tportal iznijeli su ministar kulture Božo Biškupić, njegov prethodnik Antun Vujić, ravnateljica Snježana Pintarić, umjetnik Ivan Kožarić, kustosica Nada Beroš, ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin, režiser Paolo Magelli, član zagrebačkog Gradskog poglavarstva i neformalni zagrebački ministar kulture Duško Ljuština te Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor T-HT-a, partnera MSU-a.

POGLEDAJTE VIDEO