u Galeriji Dubrava

Otvorena fotografska izložba 'Promjenjive forme' autora Krasnodara Peršuna

09.04.2022 u 11:16

Bionic
Reading

U Galeriji Dubrava Kulturnog centra Dubrava 5. travnja 2022. otvorena je izložba čuvenog fotografa. Otvorili su je Željko Šturlić, ravnatelj Kulturnog centra Narodnog sveučilišta Dubrava i Svebor Vidmar, voditelj Galerije Dubrava koji je pročitao i pozdravnu poruku kustosice izložbe Promjenjive forme, povjesničarke umjetnosti Ive Korbler koja je bila spriječena doći na otvorenje

Nakon svečanog otvorenja izložbe uz prigodnu muzičku podlogu banda koji je svirao uživo i domjenak, niz poznatih uzvanika iz društvenog, medijskog, umjetničkog i estradnog miljea nastavilo se družiti.

Na otvorenju izložbe bili su Dimitrije Popović i Duško Šibl poznati akademski slikari, estradni menadžer Zoran Škugor, tv voditelji Hrt-a Ivana Vilović sa kćeri i Ognjen Golubić. poznati kolekcionar umjetnina Jura Gašparac, umjetničke fotografkinje Maja Stragr ULUPUH i Vladimira Spindler, likovna kritičarka Draženka Jalšič Ernečić, predsjednik Sekcije fotografije ULUPUHA Janko Belaj, fotografi Janja Franko Zidić, Nikola Šolić, Bernard Čović i Daniel Moćan, vizažistkinja Pamela Elekeš, Igor Prodanović arhitekt i dizajner te kolege snimatelj i kamermana sa HTV-a.

'U nizu suvremenih hrvatskih fotografa koji pažljivo foto-objektivom tragaju za neobičnim i začudnim – ili s druge strane, apsolutno običnim i svakodnevnim detaljima života, i danas se ističe njegov pristup fotografiji. Dugo iskustvo rada u različitim fotografskim žanrovima (reporterska, dokumentarna, urbana, portretna fotografija), vodi ga sve više prema čisto umjetničkom segmentu djelovanja, gdje ničime nije ograničen ili unaprijed zadan, prema slobodnom bilježenju svakodnevnih malih detalja koji u njegovoj percepciji po nečemu odskaču od sivila ili dosade. To mu je priznao i Zvonko Maković u predgovoru monografije 'Red Carpet' kada ističe kako Krasnodar posjeduje sposobnost da 'jedan sićušan vremenski isječak proširi u narativnom smislu', ali i da fotografa 'nipošto ne zanima tek dokumentirati vrijeme u kojemu se zvijezda predstavlja publici, već naš fotograf traži neobične pomake od standarda, od onoga što će zvijezda ponuditi svima koji su ga došli snimati“. Takav fotografski pristup nastavlja se i najnovijim serijama fotografija koje možete vidjeti na ovoj izložbi, gdje Krasnodar zaista razbija djeliće vremena na mikro-vrijeme i mikro-trenutke koji za njega imaju posebno, subjektivno, metaforičko značenje, i pomoću kojih se mentalno držao na površini zadnje dvije godine'.

Iva Korbler