DUHOVITA MOZARTOVA OPERA

Otvara se stalna scena Aplauz Teatra

18.04.2014 u 16:01

Bionic
Reading

Svečanom premijerom komične opere u jednom činu 'Ravnatelj Kazališta' Wolfganga Amadeusa Mozarta u režiji mladoga kazališnog redatelja Marka Jurage zagrebački Aplauz Teatar večeras otvara vrata svojeg novog doma u Društvenom centru 'Kino Mosor'

Kako se navodi u najavi na mrežnim stranicama toga kazališta, nakon višegodišnjeg gostovanja na pozornicama kazališta Komedije, Scene Travno, Centra za kulturu Trešnjevka, kulturnog društva 'Napredak' i Histrionskog doma, Aplauz Teatar tom će veselom Mozartovom operom otvoriti svoju novu stalnu scenu na kojoj će u trajnoj suradnji s Društvenim centrom 'Kino Mosor' odsad na istome mjestu postavljati svoje predstave.

U predstavi zgrada popularnog gradskog kazališta biva zatvorena uslijed kulturnih reformi, rezanja troškova i 'mijenjanja smjera kulturnog razvoja', pa je njezin dotadašnji ravnatelj Oto Kunšt prisiljen osnovati nezavisnu putujuću kazališnu trupu.

U suradnji s novim pomoćnikom, glumcem Bufom, mora pronaći ansambl - glumce i pjevače, umjetnike svih profila, kao i investitore, sponzore i donatore voljne osigurati život kazalištu, pa makar i putujućem.

Ravnatelja Kunšta glumi Slavko Juraga, glumca Bufa Goran Malus, Ervin Baučić je bankar Schwarz, Lana Blaće utjelovit će glumicu Elizabetu, soprane Suzanu i Paulinu Kristina Habuš i Danijela Pintarić, a tenora Norića Valentino Blasina

Libreto austrijskog dramaturga, redatelja i libretista Johanna Gottlieba Stephaniea ml. preveo je i prilagodio Ivan Ivica Krajač, koreografiju potpisuje Morana Paškiević, a suradnik na glazbi je Marijan Orešković

'Duhovita opera W. A. Mozarta tijekom godina doživljavala je mnoga libreta, posluživši brojnim svjetskim pozornicama da progovore o kazalištu, ne samo kao o umjetnosti, već i o životu samog kazališta. Kad se ugase svjetla i sruše kulise, otkrivaju se krize taština, financijske krize, političke krize, sve one krize koje za uobičajenu publiku ostaju prikrivene blještavilom lažnih zrcala. Ovaj singspiel jednog od najvećih svjetskih kompozitora razotkriva lica iza maski i ruku koja upravlja marionetom', stoji u najavi.

Aplauz Teatar osnovao je 2009. Marko Juraga sa željom promoviranja i unapređivanja mjuzikla kao kazališne forme. Njegovi su dosadašnji projekti osvojili nekoliko nominacija za nagrade, a Slavko Juraga nagrađen je 2012. nagradom za najboljeg glumca na 4. kazališnom festivalu 'Glumište pod murvom' za ulogu u predstavi 'Art' Yasmine Reze, dok je Romano Nikolić za ulogu u glazbenoj predstavi 'Djevojčica sa žigicama' dobio nagradu Hrvatskog glumišta za najbolje glumačko ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu i mladež.