'Kad udari južina'

Otkačena Petra Kraljev i flegmatična Jagoda Kumrić otkrivaju najveće tajne ženskog prijateljstva

26.09.2023 u 20:15

Bionic
Reading

Popularne splitske glumice i dugogodišnje prijateljice Petra Kraljev i Jagoda Kumrić zvijezde su novog kazališnog hita Kad udari južina koji nas vodi u svijet prijateljstva kroz mnoge faze, od smijeha do suza, od ljubavi do ljubomore. Premijerno izdanje ove urnebesne komedije, koja će vas nasmijati do suza, ali i natjerati da preispitate vlastite odnose, očekuje nas u petak, 13. listopada u 20 sati u KD Vatroslava Lisinskog

'Teško mi je pronaći prave riječi za opisati osjećaj da krećemo punim tempom sa izvedbama. Jagoda i ja uživamo u glumačkom poslu i radimo ga svim srcem ali o ovakvom interesu za predstavu nismo se usudile ni maštati. Hvala vam dragi ljudi. Nećemo vas razočarati!“ – istaknula je Petra Kraljev, dok je Jagoda Kumrić dodala: 'Nakon tri u rekordnom roku rasprodane izvedbe u Splitu na Teatru uz more koje je pogledalo preko 1500 ljudi... što reći osim hvala! Drago mi je da je predstava prepoznata kod publike uz genijalne reakcije. Nadam se da ćemo nastaviti tako i u budućnosti, ludo se veselimo listopadu i drugim jesenskim izvedbama!'

Kad udari južina priča je o Mimi i Giti, dvije žene u ranim tridesetima koje su poput sestara, no čije prijateljstvo polako nagriza neiskrenost i čak ljubomora. Gita, izvanredno flegmatična i pomalo razmažena bogatašica, provede dane prepuštajući se mudrostima Žuži Jelinek i stvarajući najcrnje scenarije koji prijete njezinoj ljubavnoj vezi. S druge strane, Mimi je otkačena žena koja ne poznaje takt i često poseže za cigaretama i alkoholom kako bi prebrodila svakodnevne izazove. Mimi i Gita su dva potpuno različita svijeta koja su se susrela i stvorila nevjerojatno intimnu povezanost, ali i niz poteškoća koje će ih prisiliti da se suoče sa svojim najdubljim strahovima i osjećajima.

Tekst komedije napisala je sama Petra Kraljev uz vrhunskog zagrebačkog scenaristu Igora Weidlicha, a koji je tekst i dramatizirao, produkciju potpisuje B Glad produkcija, dok redateljska palica pripada Neveni Vukes, koja je uspjela dočarati srž ovog neobičnog prijateljstva.

Ovo je prilika da uronite u dubine ljudske psihe i istražite kompleksnost odnosa koji se razvija između Mimi i Gite. Kad udari južina nije samo predstava, već introspektivno putovanje koje će vas ostaviti zamišljenima te potaknuti na razmišljanje o vašim vlastitim odnosima i izazovima koje donosi prijateljstvo.

Uz premijeru u Zagrebu, tim predstave ide na turneju tijekom koje će već u listopadu obići nekoliko hrvatskih gradova i bez sumnje ostaviti svoj trag. Kad udari južina u subotu, 7. listopada u 20 sati tako će igrati u HNK Zadar, u utorak, 10. listopada u 20 sati u HKD-u u Rijeci, u nedjelju, 15. listopada u 20 sati u Lori u Splitu, u subotu, 21. listopada u 20 sati u HNK Šibenik te 22. listopada u Imotskom.