nagradnjače

Osvojite knjigu 'Zašto volim Zagreb'

26.07.2017 u 14:17

Bionic
Reading

Veselko Tenžera – novinar, književni i likovni kritičar, esejist, feljtonist. Kritičari su često isticali da je njegov talent bio na razini onih najvećih: Matoša, Šoljana, Ujevića i Šenoe

Pisao je za najutjecajnije časopise i dnevne listove onoga vremena poput Slobodne Dalmacije, Vjesnika, Starta, Studija i Danasa. Autor je likovnih monografija o Ivanu Lovrenčiću, Ivi Šebalju i Dimitriju Popoviću.

Kultna knjiga Zašto volim Zagreb nastala je 1987., a feljtone iz raznih magazina i dnevnih listova pomno je odabrao Slavko Mihalić. Tako je stvorena vjerojatno najpoznatija i najljepša knjiga o Zagrebu ikada napisana. Veselko Tenžera bio je veliki ljubitelj grada Zagreba, no poseban interes i zanimanje otkrio je upravo  u ljudima, stanovnicima grada. Tekstovi o Zagrebu, o njegovim znamenitim trgovima i ulicama, stanovnicima i prolaznicima, otkrivali su i mnogo širu sliku i problematiku grada u kojem je živio. Pišući o malim stvarima, uspio je  zahvatiti problem cjeline svijeta. Novinske kritike, feljtoni i osvrti odlikuju se karakterističnom Tenžerinom lucidnošću, imaginacijom, ironijom i intelektualizmom, a neki od njih sada, s vremenskom distancom, djeluju gotovo proročanski

Knjiga je to o Zagrebu, o njegovim lijepim, ali i onim ružnim stranama, sociološka studija njegovih stanovnika i njihovih navada, koja se zbog autorova preciznog i inteligentnog stila može čitati i kao roman. Danas bi ova knjiga mogla zanimati širu publiku: starije koji su svjedočili tadašnjem Zagrebu i mlađe koji vole otkrivati, uspoređivati i bolje upoznati svoj grad.

Ovo izdanje, koje nakon tridesetak godina ponovno svjedoči koliko se Zagreb (ni)je promijenio, oblikovao je i sjajnim ilustracijama popratio jedan od vodećih hrvatskih dizajnera Marko Jovanovac.

Malo o autoru:

Veselko Tenžera (1942. – 1985.) bio je novinar, književni i likovni kritičar, esejist i feljtonist.  Kao što kritičari ističu, Tenžerine novinske kritike i feljtoni svojom su lucidnošću, imaginacijom i intelektualnom britkošću usporedive s Matoševim, Šenoinim, Ujevićevim i Šoljanovim, što ga bez sumnje čini jednim od najvećih imena domaće publicistike.

Književni kritičar Zdravko Zima, vjerojatno najbolji poznavatelj Tenžerina opusa, ističe da je Tenžera sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća za mnoge u Hrvatskoj bio "glasnik slobode".

Studirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pisao je za najutjecajnije časopise i dnevne listove onoga vremena poput Slobodne Dalmacije, Vjesnika, Starta, Studija i Danasa. Autor je likovnih monografija o Ivanu Lovrenčiću, Ivi Šebalju i Dimitriju Popoviću. Neke od njegovih knjiga su: Miting, En passant, Sportski život, Zašto volim TV, Želja za dobrim kupanjem, Šok običnosti, Sloboda u rezervatu i druge.

Mozaik knjiga čitateljima tportala daruje tri primjerka knjige Veselka Tenžera 'Zašto volim Zagreb', a dobitnici su Dean Joketović, Niko Crvelin i Nada Sarkotić.