JASMINKO HALILOVIĆ

Osnivača sarajevskog muzeja Forbes uvrstio među 30 najuspješnijih mladih lidera

22.01.2018 u 12:32

Bionic
Reading

Osnivač i direktor sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović uvršten je na Forbesovu listu mladih lidera '30 ispod 30'

'Uvijek sam se pitao je li moguće biti globalno konkurentan u bilo čemu iz male zemlje u razvoju, a ovo priznanje mi vraća nadu da jest', komentirao je 29-godišnji Jasminko Halilović na Facebooku vijest da ga je Forbes uvrstio na listu 30 najutjecajnijih lidera ispod 30 godina.

Halilović, koji je prvi Bosanac na prestižnoj listi 30 under 30, osnivač je i voditelj Muzeja ratnog djetinjstva koji je u Sarajevu otvoren u siječnju 2017., a koji trenutno vodi projekte i u Libanonu, Ukrajini te u SAD-u.

U njemu se može vidjeti zbirka osobnih predmeta, priča, audio i videosvjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju iskustvo odrastanja u ratnom Sarajevu, a kao 'istinski inspirativna inicijativa' nedavno je osvojio prestižnu Muzejsku nagradu Vijeća Europe i ponio titulu Europskog muzeja godine.

Muzej je dio šireg projekta pokrenutog 2010., kad je Halilović pozvao ljude da mu pošalju kratke odgovore na pitanje 'što je za tebe djetinjstvo u ratu'. Odgovori su objavljeni 2013. u ilustriranoj knjizi 'Djetinjstvo u ratu', u kojoj se našlo više od 1000 zapisa kratkih sjećanja sarajevskih generacija odraslih u ratu, koji danas žive diljem svijeta, te dnevnički zapisi, pisma, fotografije i uspomene.

Forbes na popis '30 under 30' uvrštava najuspješnije mlade poduzetnike i lidere, a priznanje daje u deset kategorija. Jasminko Halilović odabran je u kategoriji 'Pravo i politika'.

Ranijih godina iz Hrvatske i susjedstva priznanje Forbesa dobili su hrvatski poduzetnik Mate Rimac i srpski tenisač Novak Đoković.