MLADI AUTORI

Osam predstava u programu 19. festivala malih scena

16.03.2012 u 18:30

Bionic
Reading

Ovogodišnji Međunarodni festival malih scena održat će se u Rijeci od 3. do 9. svibnja a na programu je osam predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Litve i Poljske, najavljeno je na konferenciji za novinare

Izbornica festivala Željka Turčinović kazala je da su tematske odrednice predstava na programu disfunkcionalne obitelji, potraga za identitetom te totalitarizam u svim oblicima.

Istaknula je da prevladavaju vrlo mladi autori s obzirom na to da ih je većina mlađa od 40 godina.

Festival se otvara predstavom beogradskog Ateljea 212 'Otac na službenom putu' po tekstu Abdulaha Sidrana, a u režiji Olivera Frljića. Frljić je redatelj i autor još jedne predstave ovogodišnjeg festivala - 'Mrzim istinu' Teatra &TD iz Zagreba.

Iz Srbije dolazi i predstava 'Elijahova stolica' po tekstu Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića i produkciji Jugoslavenskog dramskog pozorišta.

Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane nastupit će s predstavom 'Kad sam bio mrtav' Ernsta Lubitscha koju je režirao Diego de Brea. Zagrebačko kazalište mladih dolazi s predstavom 'Moj sin samo malo sporije hoda' u režiji Janusza Kice. Ivana Sajko predstavit će se kao autorica teksta, redateljjica i izvođačica u predstavi 'Prizori s jabukom' u produkciji Festivalskog ansambla Dubrovačkih ljetnih igara.

U programu festivala su i adaptacija teksta Maksima Gorkog 'Na dnu' litavskog redatelja Oskarasa Koršunovasa u izvedbi OKT-Vilnius City Theatrea te predstava mladog ali već glasovitog poljskog redatelja Jana Klate 'Komad o majci i domovini' koju će izvesti ansambl Teatra Polskog iz Wroclawa.

U festivalskom žiriju su zagrebačka redateljica Snježana Banović, beogradska dramska glumica Dušanka Stojanović Glid i riječki dramski glumac Damir Orlić.

Umjetnički direktor festivala Nenad Šegvić kazao je da je organizator, HKD Međunarodni festival malih scena Rijeka, gotovo odustao od organizacije festivala zbog nedostatka novca. No financijska podrška Ministarstva kulture i sponzora Erste banke te pomoć Veleposlanstva Republike Poljske u Hrvatskoj omogućila je održavanje festivala.

Suorganizator festivala je grad Rijeka, a predstave će se igrati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te galeriji Kortil u Rijeci.