PUTUJUĆI KAZALIŠNI LABORATORIJ

Orient Express stiže u Zagreb

29.05.2009 u 10:04

Bionic
Reading

Predstava 'Sedam dana u Zagrebu' koju je Tena Štivičić napisala za ZKM bit će izvedena na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u sklopu projekta Orient Express u kojem sudjeluje šest kazališta s ciljem propitivanja identiteta na putu od Ankare kroz jugoistočnu Europu do zapadne Europe

Zagrebačko kazalište mladih članstvom u Europskoj kazališnoj konvenciji osiguralo je sudjelovanje u multikulturnom projektu Orient Express koji okuplja šest kazališta kojima je cilj kroz putovanje i predstave istražiti drugo i drukčije, migracije, kao i ispitati transfer kulturnog iskustva.

Kazališni vagon svoj put započeo je u Ankari 18. svibnja, putovanje će trajati dva mjeseca, a završava u Stuttgartu u srpnju. Zaustavit će se na željezničkim stanicama u Turskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji, Njemačkoj i Hrvatskoj te će na stanicama biti izvedene predstave zemlje domaćina i zemlje iz koje je vlak stigao. U Zagrebu će tako od 12. do 17. lipnja, na Glavnom kolodvoru, gdje će biti tribine sa 200 mjesta za publiku, biti izvedene predstave 'Kao da' Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, 'Sedam dana u Zagrebu' Zagrebačkog kazališta mladih te 'Ex-press' Turskog državnog kazališta iz Ankare.

Zagrebačku predstavu Tene Štivičić režirala je Tijana Zinajić, a glume Ksenija Marinković, Nina Violić, Jadranka Đokić, Sreten Mokrović i Frano Mašković. Priča donosi motive tranzicijskog vremena i otvara neke ženske i aktualne društvene teme i pitanja. Priče pet likova, od kojih svaki čvrsto vjeruje u ispravnost odabira svog životnog puta, isprepliću se u trenutku rađanja jednog novog života, a tajne otkrivene među likovima imaju neočekivane posljedice.

Novosadska predstava autora Branka Dimitrijevića i režisera Predraga Štrbca bavi se odnosom Istoka i Zapada i kako se isti reflektira na pojedincu.

'Ex-press' Mustafe Avkıran-Övüla Avkırana tematizira bijeg s Istoka na Zapad s nadom u bolji život, ali i strah od nepoznatog, strah od predrasuda i neprihvaćanja od strane domaćeg. Neki od putnika neće izdržati do kraja putovanja, neki novi će se pridružiti starim putnicima. Oni će publici ponuditi svoje pjesme, svoje plesove i svoju sliku turbulentnog vremena.

U okviru projekta u ostalim zemljama kojima će vlak proći bit će izvedene još tri predstave.

'80 dana, 80 noći' Sorene Voime, u režiji Christiana Tschirnera, predstava je Gradskog kazališta iz Stuttgarta. Tematizira potragu za ljubavlju koja će plišanom dvojcu - medi i tigru, spasiti život. Potraga za ljubavlju od 80 dana i 80 noći postaje prava avantura personificiranih igrački kojima je autor udahnuo život.

Predstava 'Occident Express' Nacionalnog kazališta Marin Sorescu, rađena po tekstu Mateija Visnieca, u režiji Alexandrua Boureanua, donosi priču o tri muškarca i tri žene koji utjelovljuju sav onaj svijet koji inače možemo sresti na željezničkim stanicama, poput slijepaca, prosjaka, beskućnika, prostitutki, ali i činovnika, majki, očeva, poslovnih ljudi.

'Orkestar Titanik' Slovenskog narodnog gledališča, Nova Gorica, priča je o četvero beskućnika koji na napuštenoj željezničkoj stanici čekaju vlak kojim bi otišli daleko od tog tužnog života. Predstava je naslovljena kao tužna komedija, a njezin autor je Hristo Bojčev, bugarski pisac političkih satira i komedija te dobitnik brojnih nagrada za svoje drame.

RASPORED ZAGREBAČKIH IZVEDBI

'Sedam dana u Zagrebu' – 13. do 16. lipnja
'Kao da' – 12. lipnja
'Ex-press' – 17. lipnja