sinoć u kinu Kinoteka

Održana zagrebačka premijera filma 'Da li ste videli ovu ženu?' s Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi

22.03.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Nagrađivani srpsko-hrvatski film Da li ste videli ovu ženu?, debitantsko ostvarenje autorskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića sa Ksenijom Marinković u naslovnoj ulozi premijerno je prikazan sinoć u kinu Kinoteka. Od danas je na repertoaru kina Kinoteka i kina Tuškanac u Zagrebu dok će od idućeg tjedna biti uvršten i na repertoar splitskog kina Zlatna vrata, zadarskog Kino Zona te riječkog Art kino Croatia

Spomenuti je film svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, dok je na Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu nagrađen Grand Prixem te potom i nagradom za najbolju režiju na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku, stoji u priopćenju.

Film je od prosinca u kino distribuciji u Srbiji, dok je festivalska premijera održana u prosincu na 20. izdanju Human Rights Film Festivalu u Zagrebu. Glavnu ulogu u filmu tumači Ksenija Marinković, a u ostalim nastupaju Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra. Film je nastao u produkciji Non-Aligned Films i koprodukciji hrvatskih Dinaridi Filma (koproducentica Tena Gojić) te Radio-televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti.

Da li ste videli ovu ženu? nadrealistična je psihodrama koja kroz tri priče progovara o identitetu i transformaciji sredovječne žene. Glavni je lik Draginja, žena koja kroz tri različita života i životne situacije pokušava iskočiti iz vlastite kože. Inspiraciju za film pronašli smo u našim majkama. Često zamišljamo da je njihov život potpun, da ono što ih čini živima pripada prošlosti, a ne sadašnjem trenutku. Bez obzira jesu li ili ne, žene srednjih godina se u našem društvu arhetipski doživljava kao majke. Željeli smo istražiti skrivene živote sredovječnih žena i tragati za njihovim pravim identitetima.

Da li ste videli ovu ženu? je 'doplgenger' bajka o ljudskoj potrebi za srećom i pripadanjem, objašnjavaju autori Dušan Zorić i Matija Gluščević. Režiju i scenarij potpisuju Dušan Zorić i Matija Gluščević, producentica je Čarna Vučinić, a koproducentica Tena Gojić. Direktori fotografije su Aleksa Radunović, Marko Kažić, Milica Drinić, a montažu potpisuje Olga Košarić; scenografiju Iva Ilić i Milena Grošin, kostimografiju Kristina Savić, dok je dizajner zvuka Luka Gamulin. Autor glazbe je Stipe Škokić - DJ Jock.