POSVEĆENO RobbyjU MüllerU

Kinoteka donosi uzbudljiv program filmova Wendersa i Jarmuscha

27.03.2019 u 10:45

Bionic
Reading

Zagrebačka Kinoteka od utorka kreće s programom posvećenom direktora fotografije Robbyja Müllera, koji je svojim radom obilježio filmove nekih od najvećih redatelja današnjice, od Wendersa do Jarmuscha.

Opus tog nizozemskog snimatelja u Kinoteci će otvoriti film Tajanstveni vlak Jima Jarmuscha, filmski triptih smješten u zapušteni hotel u Memphisu. Radnja se odvija tijekom jedne noći spajajući neobične sudbine likova iz hotela.

Dio filma “Daleko od Yokohame” prati par mladih japanskih turista na proputovanju inspiriranom Elvisom, u fokusu segmenta “Duh” je talijanska udovica koja zaglavljuje u Memphisu, a “Izgubljeni u svemiru” prati avanture Engleza (Joe Strummer), koji je ostao bez posla i žene te njegovih prijatelja (Rick Aviles i Steve Buscemi).

Idući dan na programu je Jarmuschev Put samuraja u kojemu je Forest Whitaker vrhunski plaćeni ubojica koji živi i djeluje po samurajskom kodeksu Bushido, te je posve odan svom gospodaru, mafijašu Louieju, koji mu je u mladosti spasio život. Glazbu za film skladao je RZA, osnivač kultne hip-hop skupine Wu-Tang Clan.

U četvrtak će se prikazati krimić Živjeti i umrijeti u Los Angelesu u režiji Williama Friedkina. Nakon što mu sofisticirani kriminalac ubije partnera, agent tajne službe Richard Chance (William Petersen) čini sve kako bi uhvatio njegovog ubojicu, Ricka Mastersa (Williem Dafoe) koji je uvijek jedan korak ispred Chancea. Riječ je o hommageu žestokim policijskim trilerima 60-ih i 70-ih godina.

Slijedi biografija slavnog američkog autora Charlesa Bukowskog, Barfly u režiji Barbeta Schroedera. Mickey Rourke i Faye Dunaway tumače naslovne uloge u filmu o fazi piščeva života koji je proveo u opijajući se po barovima Los Angelesa.

Müller se najviše pamti po filmovima Wima Wendersa, a vrhuncem 25-godišnje suradnje smatra se Pariz, Texas u kojem su najbolje došle do izražaja njegove inovativne tehnike snimanja, sklonost dugim kadrovima i majstorska upotreba prirodnog svjetla, zbog koje su ga uspoređivali s Vermeerom i Caravaggiom.

Taj će Wendersov film ceste zatvoriti program u subotu 30. ožujka. Nakon što je smatran mrtvim četiri godine, Travis (Harry Dean Stanton) pojavljuje se u pustinji na meksičkoj granici, po njega dolazi brat kod kojeg živi Travisov sedmogodišnji sin, nakon čega kreće u potragu za dječakovom majkom (Nastassja Kinski),

Film je nagrađen Zlatnom palmom Cannesa za najbolji film, autor scenarija je Sam Shepard, a soundtracka Ry Cooder.