DOBRE KRITIKE

Odličan prijem Ogrestinog filma 'Plavi cvijet' na festivalu u Moskvi

27.04.2021 u 12:13

Bionic
Reading

Novi film Zrinka Ogreste 'Plavi cvijet' imao je uspješnu svjetsku premijeru u glavnom programu 43. Moskovskog filmskog festivala, koji se održava do 29. travnja

Hrvatski audiovizualni centar izvijestio je da su prve kritike već izašle i odjeci filma prikazanog u središnjoj festivalskoj dvorani s preko 1 500 mjesta su izvrsni, a izuzetno dobro ga je prihvatila i publika s ocjenom 4.49.

"Plavi cvijet" govori o ženi, majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći te kroz pogled sredovječne Mirjane, službenice u maloj zagrebačkoj tvornici konca, slika njezinu borbu za vlastiti komadić životne sreće.

"U danu kad se za nju priprema skromna svečanost povodom 20 godina rada u tvrtki, situacije koje joj se događaju u odnosima s bližnjima, osvjetljavaju čitav njezin život. Onaj koji je prošla i živi, ali i onaj koji joj predstoji", napominje se u opisu filma, čija se hrvatska premijera očekuje na Pulskom filmskom festivalu.

Glavne uloge tumače Vanja Ćirić kao Mirjana i Anja Šovagović Despot kao Mirjanina majka Violeta, ujedno prvi puta i kao baka na filmu. Tu je i mlada debitantica Tea Harčević u ulozi Mirjanine kćeri Veronike. U filmu igraju i Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić i drugi.

Moskovski Komsomoleti  Ogrestin film ocjenjuju jednim od najboljih u dosadašnjem dijelu programa, nazivajući ga "djelom koje doseže univerzalnu razinu i dovodi do razumijevanja glavnih istina".

Ističu kako filmski autori s prostora bivše Jugoslavije uspijevaju u takvim filmovima o "jednostavnim stvarima" te kako znaju suptilno i duboko istražiti temeljne ljudske istine.

InterMedia ističe kako je očaravajuće opipljivo otuđenje koje postoji između heroina (Vanja Ćirić i Anja Šovagović Despot, iako se čini da za to ne postoje formalni razlozi.

Livejournal u dva odvojena teksta podvlači kako je odnos majke i kćeri prikazan dijalozima koji govore toliko puno, ali nikad nema mjesta za nešto "nevažno" što svatko zaboravi reći drugome, te kako je riječ o klasičnom euoropskom filmu koji vole, nešto poput najboljih primjera sovjetske kinematografije.

Koproducent filma je proslavljeni glumac i producent Lazar Ristovski, scenarist je Ivor Martinić u suradnji s redateljem Ogrestom, direktor fotografije Branko Linta, a montažer Tomislav Pavlic. 

Autori glazbe su Dino Osmanagić i Kristijan Koščica, kostimografkinja Katarina Zaninović, scenografkinja Maja Merlić, a majstorica maske Slavica Šnur.

Film je snimljen sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije te Hrvatske radio-televizije, a u produkciji Interfilma iz Zagreba te koprodukciji Zillion filma iz Beograda. Distributer je Blitz Film & Video Distribution.